2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Folyamatosan tilosban jár a Facebook

Todorovits Rea | 2023. augusztus 08. - 13:00
Folyamatosan tilosban jár a Facebook

Ma megannyi tiltást, oldalak eltörlését tapasztaljuk a Facebook óriástól, az indoklás pedig nem más, mint, hogy a törölt oldalak megszegték a közösségi alapelveket. De mi a helyzet más országokban? 

Már a váci Fidesz Facebook-oldalát is letiltotta a nagy tech óriás, - indoklásuk szerint a közösségi alapelvek megsértése miatt, - addig szerte a világban megsértik a saját alapelveiket és bőszen támogatják a politikát.

Miközben azt gondolnánk, hogy a közösségi média ezen felülete független, addig Putyin-párti Facebook–hálózat francia nyelvű propagandát pumpál Afrikába.
Az oldalak több, mint 4 millió követővel népszerűsitik Oroszország álláspontját az ukrajnai háborúval kapcsolatban, mely merőben megkérdőjelezi a Metának azon ígéretét, mely szerint minden befolyását beveti annak érdekében, hogy leküzdje a külföldi politikai befolyások elleni kampányát.

Oroszország megerősíti kapcsolatait Nyugat- és Közép Afrika francia nyelvű területeinek kormányaival, a térség közösségi média felhasználói pedig megannyi képet, videót és bejegyzést láthatnak arról, hogy Oroszország jó és az egyenlőségért és függetlenségért küzd, akár saját állampolgárai életének árán is. 

A The Intercepttel megosztott jelentés rávilágít ezekre a kampányokra, és messziről üvölt az a tény, hogy hatalmas tömegeket ér el és tolja befolyásolásukat Oroszország pozitív megítélése felé.
A Reset technológiai megfigyelőcsoportja által végzett vizsgálatokról szóló Intercept áttekintése szerint egy 53 Facebook – oldalból álló hálózat márciustól folyamatosan erősíti azokat a francia nyelvű videókat, melyek a Kreml álláspontját hirdetik az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A Reset szerint az oldalakon megosztott tartalmak kimerítik a „koordinált, nem hiteles viselkedés fogalmát”, mely kifejezést a Meta, a Facebook anyavállalata használja annak leírására, amikor bizonyos oldalak hamisan ábrázolják magukat, valótlan információkat közölnek politikai vagy pénzügyi célok elérése érdekében.

A megfigyelt, Afrikában működő fiókoknak összesen 4,3 millió követője van, és bár mindegyik megszegi a közösségi média alapelveit, élnek és virulnak.

Számos olyan oroszbarát oldal is aktív lett ismét, melyeket a Facebook 2019 és 2020 között bezárt, a posztok tartalma azonban mit sem változott.
Putyint méltató, Ukrajnát pedig lehúzó megosztások, videós tartalmak, Afrikában elismert infulenszerek beszéde mind-mind azt sugallja, hogy Putyin mellett állnak, akkor is, ha a videók, illetve posztok tartalma egyáltalán nem felel meg a már említett közösségi alapelveknek, mi több, számtalan közülük valótlan állításokat tartalmaz.

Orosz zászló a csádi tüntetésen 2022 októberében

Fotó: AFP


És persze az egyedi elbírálás nem áll meg az afrikai részen, hiszen Kanadában is botrány van, amiért a napokban a Meta blokkolni kezdte az ott élők hozzáférését a hírszolgáltatók linkjeihez és történetéhez.

Az ok pedig pofonegyszerű.

Ez a válasz arra a törvényjavaslatra, mely előírná a Facebooknak, hogy „adózzon” a hírszolgáltatóknak a tartalmaikért, valamint azok terjesztésének jogaiért.

Az Online New Act törvény arra kényszeríti a technológiai platformokat, hogy a tisztességes bevételmegosztás érdekében fizessenek a hírszolgáltatóknak. Ez azonban úgy tűnik hiába lett elfogadva, mit több törvénybe iktatva, a Facebook blokkolja a tartalmakat, de nem fizet.

Hogy ki húzza majd tovább, nyilván borítékolható, de egyelőre a hír igaz, ahogyan annak zárlata is.

A Meta kritikusai mindenesetre azt állítják, hogy a Meta nem fordít elég időt arra, hogy az angol nyelvtől eltérő platformokat kiszűrje, azok valódiságát ellenőrizze.

Ez az érv természetesen jól jön a hatalmas tech óriásnak is, hiszen nem a szándékosság tényét vitatják, csupán fejlesztési hibával érvelnek, ami így lényegesen kényelmesebb és veszélytelenebb, mint egy másik variáció, mely a szándékosságot firtatná ebben a kérdésben.

Kiemelt kép: Arsene Mpiana / AFP