2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

A német szupermarket a klímaköltséget is kifizetteti a vásárlókkal

Todorovits Rea | 2023. augusztus 13. - 11:00
A német szupermarket a klímaköltséget is kifizetteti a vásárlókkal

A Penny üzletlánc egyhetes kísérletben emeli a bécsi kolbász, sajt és joghurt árát.

A vezető németországi diszkont szupermarket megemelte egyes termékeinek árát, hogy tükrözze azok valós költségeit az emberek egészségére és a környezetre nézve.

A Penny lánc mind a 2150 üzletében az egy hétig tartó kísérlet során kilenc termékből álló, főként tejtermékek és hústermékek ára lesz úgy kalkulálva, amelyet két egyetem szakértői a talajra gyakorolt hatásuk alapján a valódi költségüknek ítéltek, figyelembevéve az éghajlatot, vízhasználatot és egészséget.

A „wahre Kosten” vagy „valós költségek” kampány során a bécsi kolbász ára 3,19 euróról 6,01 euróra, a mozzarella ára 74%-kal 1,55 euróra, a gyümölcsjoghurté pedig 31 százalékkal, 1,19 euróról 1,56 euróra emelkedett.
A figyelemfelkeltő hét a Nürnbergi Műszaki Intézet és a Greifswaldi Egyetem akadémikusaival közösen zajlik, és a fogyasztói kutatók azon meggyőződése váltotta ki, hogy a szupermarketekben található árcédulák semmiképpen sem tükrözik a valódi környezeti vagy hosszú távú egészségügyi költségeket.
Ide tartozik egy sor élelmiszer, a sajttól és más tejtermékektől a feldolgozott húsokig, például kolbászokig, valamint a vegán húspótlók, például a vegán szeletek (melyek mérsékelten 5%-os növekedést kaptak).

A sajttal kapcsolatban a tudósok 85 cent rejtett költségekkel számoltak az éghajlatot károsító kibocsátásokért, mint például a metán és a CO 2 , valamint 76 centet az intenzív gazdálkodásból és állati takarmánytermelésből adódó talajkárosodásért, és 63 centet a felhasznált növényvédő szerek hatásáért; beleértve a gazdálkodók egészségének károsodását, valamint 10 centet a talajvíz műtrágya használatával történő szennyezéséért.

A diszkonttársaság azt mondta, hogy az eladásokból származó többletbevételt adományozási célra fogja fordítani, de azt már nem kommentálta, hogy hajlandó-e a saját nyereségének csökkentésére.
A Zukunftsbauer vagy Future Farmer jótékonysági szervezet lesz a kedvezményezett, amely az alpesi régiókban működő családi gazdaságokat támogatja, akik közül sokan egyre nehezebben küzdenek meg a túlélésért az alacsony nyereség miatt, de az is nemegyszer megesik, hogy veszteséggel zárnak.

Szeretnénk felhívni a figyelmet az élelmiszerboltok rejtett környezeti költségeire

– mondta a német sajtónak Stefan Görges, a Penny operatív igazgatója.

Ki kell terjesztenünk azt a kellemetlen üzenetet, hogy élelmiszereink árai, amelyek az ellátási lánc mentén felhalmozódnak, semmiképpen sem tükrözik a környezeti költségeket.


Dr. Amelie Michalke, az észak-németországi Greifswaldi Egyetem ipari mérnöke és fenntarthatósági szakértője elmondta, hogy egyelőre nem lehet bemutatni az egészségre és a környezetre gyakorolt valós költségeket a kiválasztott termékeknél. A kísérlet ezért egy kisebb tartományra korlátozódott, amelyre vonatkozóan reális számításokat lehetett végezni.

Hiányzik ehhez az átfogó tudományos megalapozottság. Reméljük azonban, hogy ez erős ösztönzést ad majd arra, hogy felhasználóbarát módon megvitassuk és mérlegeljük az élelmiszerek árait

– mondta.

Kiemelt kép: Facebook