Már csak Bulgária vánszorog előttünk. Életszínvonal! Merre vagy?

Vajon süllyedhetünk még ennél lentebb az inflációs rátában? Egy dolog azonban egészen biztos, hogy míg a statisztikát nézzük, addig gyermekek és felnőttek éheznek ma hazánkban annak ellenére, hogy mindent megtesznek azért, hogy ez ne így legyen.
Ma már statisztikai elemzések nélkül is tudjuk, hogy az élet, annak színe és vonala eltűnt a magyar háztartásokból.
Egyre nehezebb megélni függetlenül attól, hány keresős, hány fős családokat nézünk, az pedig, hogy erről statisztika is készül, amely megerősít bennünket abban, amivel nap, mint nap szembe kell néznie megannyi családnak, nem nagy segítség.
Az Eurostat idén július 19-én kiadott felmérése szerint az uniós átlag 90 százalékát közelítették meg a hazai élelmiszerárak.
Az alapvető élelmiszerek, melyek egyetlen háztartásban sem nélkülözhetők alapvetően nyomták fel az inflációt. A vajért több, mint kétszerannyit, a kenyérért pedig majdnem kétszerannyit kellett fizetnünk a kasszánál tavaly év végén, mint az év elején.
A mindennapi betevő nálunk drágul a legjobban az Unióban.
Míg Romániában és Lengyelországban lényegesen olcsóbb az élelmiszer, egyedül Szlovákiában észlelhető, hogy ugyanaz a termék többe kerül.
A GKI számításai szerint, már csak a bolgárok életszínvonala rosszabb a magyarokénál az Unióban.
Bár pár nappal ezelőtt, még arról számoltunk be, hogy csökkent az infláció, erősödött a forint ez azonban a hazai háztartások esetében semmi könnyítést nem jelent. Olyannyira nem, hogy az Egyensúly Intézet és a Friedrich – Ebert – Stiftung szegénységkutatása szerint az elmúlt három hónapban valamivel több, mint 30.000 forinttal nőttek a kiadásaink, melyről lapunk bővebben is beszámolt.
Ahhoz, hogy minden hónapban az átlagos számlák és az étkezés fedezve legyen, havi 300 ezer forintra van szükség és közel félmillió forintra ahhoz, hogy ha valakinek nincs többszázezres havi kiadása, viszonylag fejfájásmentesen élhessen.
Ez a fizetés azonban a lakosság döntő többségének nem adatik meg, akkor sem, ha kétkeresős családmodellről beszélünk, ami számtalan esetben az élelmiszerek minőségének romlásával jár majd, melynek következményeiről Dr. Csihár László diabetológust kérdeztük: