2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Korrupciós botrány miatt nyomoznak Szlovákiában, a kormányfő is megszólalt

Zimon András | 2023. augusztus 18. - 13:00
Korrupciós botrány miatt nyomoznak Szlovákiában, a kormányfő is megszólalt

Korrupciós botrány Szlovákiában - Ódor Lajos szlovák kormányfő péntekre összehívta a biztonsági tanácsot.

Ódor Lajos kormányfő a helyzet kiértékelése után péntekre, augusztus 18-ra összehívta a biztonsági tanácsot a rendőrségi őrizetbe vételek ügyében - írta meg a bumm.sk. A döntés bejelentése előtt tájékoztatta Zuzana Čaputová államfőt, aki részt vesz a tanács ülésén – tájékoztatta a TASR-t a kormányhivatal sajtóosztálya. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több személy ellen indított eljárást csütörtökön a Végkifejlet (Rozuzlenie) akció keretében. Köztük van Peter K. vállalkozó, Vladimír P., a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt munkatársa, Michal A., az SIS munkatársa, Ján K., a NAKA volt munkatársa, és Martin C., az SIS volt munkatársa. A gyanú szerint a szervezett bűnözői csoport igyekezett megnehezíteni vagy megakadályozni egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a nyomozók manipulálják a tanúvallomásokat, továbbá diszkreditálni akarta a bűnüldöző szerveket. További két rendőrt is gyanúsítottként vettek őrizetbe.

A tanács ülése után a köztársasági elnök és a kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott: "Nem zajlik semmiféle rendőrségi puccs az államon belül. Biztosított és működőképes azoknak az intézményeknek a működése, amelyeknek a tagjai ellen eljárás indult a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség rajtaütését követően" – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a biztonsági tanács pénteki ülése után. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a politikai hatalommal szembeni beavatkozásra és a rendőrség felelősségre vonására akkor nyílna tér, ha az ügyészség és a bíróságok megállapítanák a büntetőeljárások indokolatlanságát.

Ódor szerint Szlovákia továbbra is jogállam, nem tűnt el a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok függetlensége, és ha valaki ennek ellenkezőjéről akarja meggyőzni az polgárokat, annak ne higgyenek. Ezzel az ellenzéknek – főleg a Smer-nek – a bírálatára mutatott rá, amely csütörtök óta arról beszél, hogy a "Végkifejlet" (Rozuzlenie) eset beleavatakozik a választási kampányba.

A szlovák belpolitikai aktualitásokról nemrég készítettünk interjút Cuth Csabával, a bumm.sk főszerkesztőjével. 

Fotó: TASR