2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Radioaktívval szennyezett vizet engednek a Csendes-óceánba

Todorovits Rea | 2023. augusztus 24. - 13:00
Radioaktívval szennyezett vizet engednek a Csendes-óceánba

Most elkezdik és a számítások szerint 30 éven keresztül engedik majd a fukusimai atomerőmű szennyezett vizét az óceánba. Állítólag ez semmi problémát nem okoz majd, miközben senki nem tudja tudományos bizonyítékokkal alátámasztani, hogy ez milyen károkat okoz a későbbiekben az élővilág számára. 

Japán csütörtökön megkezdte a kezelt radioaktív víz kibocsátását a tönkrement fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba. Ez a lépés arra késztette Kínát, hogy azonnali általános tilalmat jelentsen be a Japánból származó tengeri termékek behozatalára.

Kína nagyon aggódik a Japánból Kínába exportált élelmiszer- és mezőgazdasági termékei által okozott radioaktív szennyeződés kockázata miatt

- mondta egy kínai vámtisztviselő közleményében.

A japán kormány által két éve aláírt és az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete által a múlt hónapban jóváhagyott elképzelés kulcsfontosságú lépés a fukusima daiicsi erőmű leszerelésének ijesztően hosszú és nehéz folyamatában, miután azt egy szökőár elpusztította.

A Tokyo Electric Power erőmű üzemeltetője azt mondta, hogy a fukusimai atomerőmű hűtőviz kibocsátása normál rend szerint zajlott és sem a szivattyú körül, sem pedig a környező létesítményeknél nem volt rendellenesség a víz leeresztését követően.

Kína azonban folyamatosan a terv ellen kampányolt, mert szerintük a japán kormány semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani azt, hogy ez ne lenne kezdete egy újabb ökológiai katasztrófának, melyben mindenki érintett, aki az óceánból nyeri a táplálékot.

A japán fél saját önző érdekeiből nem okozhat másodlagos károkat a helyi embereknek, de még a világ lakosságának sem

- áll a kínai külügyminisztérium csütörtöki közleményében.

Tokió viszont bírálta Kínát a "tudományosan megalapozatlan állítások" terjesztése miatt.

Fenntartja a vízkibocsátás biztonságosságát , megjegyezve, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is arra a következtetésre jutott, hogy ennek az emberekre és a környezetre gyakorolt hatása "elhanyagolható".

A Fukushima Daiichi erőmű 2011. márciusában semmisült meg, miután egy hatalmas, 9,0 erősségű földrengés olyan hatalmas szökőárhullámokat generált, amely az atomerőmű három reaktorának összeomlását okozta.

A sugárzástól való félelmek miatt a halászat eddig soha nem látott mértékben visszaesett, és most, hogy a fukusimai atomerőmű hűtővize is az óceánba kerül, előre megjósolható gazdasági deficitet okoz japánnak. Az előre megírt félelmek tehát beigazolódni látszanak, hiszen a kínai tilalom miatt a legfőbb export úgy tűnik elveszett.

A japán halászati közösségek egyre jobban aggódnak, hiszen megélhetésük forrása volt az óceán. Most, hogy szemtanúi lettek annak, hogy a vizet radioaktív vízzel szivattyúzzák tele, tudják jól, ez az iparág valószínűleg elveszett


- mondta a Japán Halászati Szövetkezet vezetője közleményében.

Japán mintegy 600 millió dollár értékben exportált tenger gyümölcseit Kínába 2022-ben, így a japán export legnagyobb piaca lett, Hongkong pedig a második. A kormány adatai szerint 2022-ben a Kínába és Hongkongba irányuló eladások tették ki a teljes japán vízi export 42%-át.
Han Duck-soo dél-koreai miniszterelnök azt mondta, hogy a fukusimai halászati és élelmiszeripari termékek behozatali tilalma mindaddig érvényben marad, amíg a lakosság aggodalmait bizonyítékokkal alátámasztva el nem oszlatják.
A vizet kezdetben kisebb adagokban és extra ellenőrzésekkel engedik bele az óceánba. Az első adag hűtővizet, összesen 7800 köbmétert – ami körülbelül három olimpiai úszómedence vízmennyiségének felel meg – körülbelül 17 napon keresztül tervezik bevezetni a Csendes óceán élővilágába.

Japán hivatalosan is ígéretet tett arra, hogy folyamatosan méréseket fog végezni a vízkibocsátási területen, és hetente közzéteszi az eredményeket

– mondta a környezetvédelmi miniszter.

A tervek szerint jelenleg összesen több mint 1,3 millió tonna szennyvíz vár arra, hogy keveredjen az óceánnal. Ennek leeresztése az előzetes számítások szerint megközelítőleg 30 évig tart majd.

A sugárzást a nukleáris katasztrófától 80 km-re is feltérképezték.  Legnagyobb adagolás 2000+, 0-30km-től ÉNy-ra terjed.

A Fukushima Daiichi Atomerőmű közelében lévő területen az első éves sugárzási dózis becslésének térképe.
forrás: Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal

Civil csoportok tiltakozást indítottak Japánban és Dél-Koreában, bár a dél-koreai kormány azt mondta, hogy saját vizsgálataik nem találtak problémát a jövőre nézve sem tudományos, sem technikai vonatkozásban.
Többen a szöuli nagykövetség előtt tűntetnek, mert véleményük szerint az, hogy folyamatosan vizsgálják majd az óceánt egyáltalán nem megnyugtató. A jelenlegi helyzet és a közel 30 évnyi folyamatos vízszennyezés távoli generációk életére lehet majd negatív, egészségre is káros hatással.

A fukusimai atomkatasztrófa még nem ért véget. Ezúttal csak a víz körülbelül 1%-a szabadul fel!

- mondta egy tűntető a Reutersnek.

Ez érintheti a hazai vásárlókat?

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy Magyarországra elvétve érkezik csak japán területről hal, így talán nagyon aggódni sem kell miatta, az azonban mindenképp elgondolkodtató, hogy ez az állítás vajon megállja-e a helyét 5-10 vagy 30 év múlva.