2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Érvénytelen a népszavazás Pilismaróton

BFM | 2023. augusztus 28. - 09:24
Érvénytelen a népszavazás Pilismaróton

Újabb, úgy tűnik véglelges lezárásához érkezett a pilismarótiak harca egy kavicsbánya megnyitása kapcsán. Vasárnap elegendő szavazat hiányában érvénytelen lett a településen meghirdetett népszavazás, melyet egy 122 hektáros külszíni sóderbánya nyitása ellen indítottak. 

Hekman Tibor elmondta, az érvényes voksoláshoz 955 választópolgár megjelenése kellett volna, azonban csak 781 ember szavazott. A leadott szavazatok közül 672 a bányanyitás ellen szólt, 98-an igennel szavaztak, 11 szavazat érvénytelen volt – tájékoztatta a település jegyzője vasárnap este az MTI-t

Pilismaróton a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás. A lakossági tiltakozás miatt korábban lemondott a polgármester és a képviselő-testület, ezért időközi választást kellett tartani. 

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal később visszavonta a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét, arra hivatkozva, hogy a bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal.

Tavaly decemberben a frisshirek.hu már beszámolt arról, hogy a Pilismaróton élők ellenzik a tervezett kavicsbánya nyitását.  

Ahogy akkor megírtik, több mint két éve derült ki, hogy egy cég kavicsbányát tervez nyitni a Dunakanyarban. Az ott élőknek már volt lehetősége megtapasztalni a kavicskitermeléssel járó zajt, ezért határozottan elutasítják a bánya nyitását. Az előző testület a bányában érdekelt céggel szerződést kötött, amit nem lehetetlen felbontani, mindenesetre a szerződés megléte lényegesen megnehezíti a pilismarótiak helyzetét. Az akkori felháborodás hatására mind a polgármester, mind a testület lemondott, az időközi választást tavaly májusban tartották -írta az atlatszo.hu

Korábban a civilek még kampányvideót is készítettek, melyben Jordán Adél színésznőt is megszólaltatták, petíciójukat pedig már több ezren aláírták.

Most azonban kevés szavazó adta le voksát ahhoz, hogy a sóderbánya megnyitását megakadályozzák. 

Fotó: A légifotón a pilismaróti hajótemető és a Duna holtága 2021. július 30-án.
MTI/Varga György