2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Parancsoló módban sürgeti Ausztriát cselekvésre Szijjártó Péter

frisshirek.hu | 2023. szeptember 03. - 16:00
Parancsoló módban sürgeti Ausztriát cselekvésre Szijjártó Péter

A magyar külügyminiszter szerint más már nem áll Románia schengeni csatlakozásának útjában. Hozzátette: Itt az ideje annak, hogy határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát.

Magyarország harmadik legfontosabb exportpiaca Románia, ezért nemzetgazdasági érdek Budapest számára, hogy zavartalan legyen a határátlépés a két ország között. Ezért utazott Erdélybe a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki meg is állapodott két új határátkelő megnyitásában. Az egyik a Románia legnyugatibb településének számító Óbéba és Kübekháza között jön majd létre, és két éven belül használható lesz. A másik pedig a még 1940-ben felrobbantott Maros-híd újjáépítésével teremt ismét kapcsolatot Csanád és Magyarcsanád között. Ezenfelül jelenleg két autópálya-összeköttetés építése is zajlik, amelyek közül az egyiket 2025-ben, míg a másikat 2030-ban fogják átadni, amivel már tizenhatra fog emelkedni az átkelőhelyek száma. De ez a szám egy pillanat alatt huszonhatra ugorhatna, ugyanis van tíz további útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani.

Ám mit sem ér ez a buzgalom, ha az újabb és újabb átkelőkön is akár több órás várakozásra kényszerülünk, az áruszállító kamionok gyakran félnapos kényszerpihenőiről nem is beszélve. Merthogy jelenleg a magyar-román határ együttal a schengeni övezet határa is, így elkerülhetetlen a határellenőrzés. 

Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni − hogy a felszólítani szót ne használjam − osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel

- fogalmazott Szijjártó Péter.

Most ne menjünk abba bele, hogy mi udvarias és mi nem, az imperatívuszokat hagyjuk meg a nyelvtannak! De ha már a magyar diplomácia irányítójáról van szó, elvárható lenne némileg diplomatikusabb megfogalmazás. Csak gondoljunk bele, hogy a parancsoló módú magyar üzenetekre mennyire kapja magát haptákba Ausztria. 

A tárcavezető hivatalos közösségi oldalára is kiposztolta kedves szavait, hasonló stílusú hozzászólások özönét indítva el. Érdemes ideidézni egy decensebb kommentet:

Gondolom, az EU szíves-örömest megteszi, amit Magyarország kér, hiszen mi is mindig olyan kis együttműködők vagyunk velük, sosem bökünk botot a küllők közé, nem zsaroljuk az EU-t, nem indítunk óriásplakáton gyűlöletkampányt az EU ellen...

A legtöbben azt vetik fő külügyérünk szemére, hogy elfelejti: Ausztria a saját nemzeti érdeke védelmében cselekszik, ami szuverén joga. Mi is kikérjük magunknak, ha valaki meg akarja szabni, hogy mit csináljunk.