2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

„Ha nem vetjük alá magunkat az oroszoknak, számukra mindig fasiszták és nácik leszünk”

frisshirek.hu | 2023. szeptember 04. - 15:00
„Ha nem vetjük alá magunkat az oroszoknak, számukra mindig fasiszták és nácik leszünk”

Tovább gyűrűzik az 1956-ot fasiszta lázadásnak bélyegző orosz törikönyv botránya. Az ügyről Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt.

Mindannyian, akik orosz elnyomás alatt éltünk, jól tudjuk, hogy az oroszok számára - hacsak nem vetjük alá magunkat nekik, és válunk olyanokká, mint ők - mindig is fasiszták és nácik leszünk.

Ezt Martin Helme, az Észt Konzervatív Néppárt elnöke jelentette ki, miután Budapesten tárgyalt Szijjártó Péterrel. Közös sajtótájékoztatójukon vetődött fel ismét az '56-ot fasiszta lázadásnak bélyegző orosz törikönyv ügye. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Vlagyimir Putyin megbízásából készült új orosz tankönyv a szovjet időknek megfelelő felfogásban tálalja a magyar forradalmat. Ezzel kapcsolatban a magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: ez olyan kérdés, amelyről a kormány még csak vitázni sem hajlandó. 

Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk

– fogalmazott a magyar diplomácia irányítója, aki szerint Európa ma a valaha volt legsúlyosabb biztonsági kihívásokkal néz szembe, Brüsszelből pedig rendre rossz válaszok érkeznek a nehézségekre.

Szijjártó szerint ezért is van szükség együttműködésre a jobboldali, patrióta, nemzeti érdeket érvényesíteni akaró, konzervatív, kereszténydemokrata pártok között, amelyeknek jól kell szerepelniük a következő európai parlamenti választáson. 

Mi ezért is szurkolunk az Észt Konzervatív Néppártnak, amely a legutóbbi választásokon Észtországban a második helyet érte el

– mondta, köszönetét fejezve ki az észt politikusnak azért, hogy pártja az elmúlt években mindig kiállt Magyarország szuverenitásának a védelme mellett.

Válaszában Martin Helme emlékeztetett, hogy a liberális sajtó mindig attól óvja az észt választókat, nehogy győzelemre segítsék a konzervatívokat, mert ez esetben a magyar utat követnék.

Azért vagyok itt, hogy elmondjam önöknek, hogy amikor Észtországban ismét kormányt alakíthatunk - ami biztosan így lesz -, boldogan követjük a magyar utat, mert semmi baj nincs a magyar úttal

– jelentette ki, kifejtve, hogy mire gondol: növekszik a magyar gazdaság, biztonságosak a határaink, és megvédjük saját értékeinket a családoktól kezdve a szuverenitásunkig, aminek ugyebár 1956 fontos mérföldköve volt.