2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Imádunk háziorvoshoz járni

BFM | 2023. szeptember 04. - 09:00
Imádunk háziorvoshoz járni

Dobogós helyezést értünk el az orvoslátogatások számát tekintve. Az Eurostat adataiból kiderült: a magyarok kiugróan gyakran keresik fel háziorvosukat.

2021-ben az uniós tagállamokban a betegek átlagosan 3-8 alkalommal találkoztak kezelőorvosaikkal, ezzel az Eurostat friss elemzése szerint a top 3-ban vagyunk az orvoslátogatás terén. Magyarországon kívül Szlovákiában, és Németországban mennek a betegek a legtöbbet orvoshoz – számol be a kutatásról a Napi.hu.

Az uniós tagállamok közül Szlovákiában volt a legmagasabb az orvosi konzultációk száma, ahol egy lakosra 11 egészségügyi konzultáció jutott. A rangsorban a következő tagállam Németország, ahol 9,6 orvosi konzultáció jutott egy lakosra,

a harmadik legtöbb orvos-beteg találkozást pedig Magyarországon mérték, ahol 2021-ben 9,5 orvos-beteg találkozót regisztráltak lakosonként.

Ugyanakkor az Eurostat arra is felhívja a figyelmet, hogy 2018 és 2020 közötti négyéves periódushoz képest az orvosi konzultációk átlagos száma 2021-ben 24 uniós tagállam közül 19-ben csökkent. Kivétel Lettország, ahol 5 százalékos növekedést, Szlovákia, Lengyelország és Ausztria, ahol 3-3 százalékos emelkedést és Csehország, ahol 1 százalékos emelkedést mértek.

Eközben az utóbbi években az orvosi konzultációk átlagos számának legnagyobb csökkenését Olaszországban mérték, itt közel 40 százalékkal kevesebb orvos-beteg találkozás volt. Magyarországon 8 százalékkal kevesebb konzultációt regisztrálták 2021-ben, de még így is dobogósok vagyunk. 

Egy háziorvos és házi gyermekorvos 2022-ben átlagosan 12 773 esetet látott el, vagyis napi 50 beteget fogadott 

– derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A vármegyék többségében a betegforgalom 13‒15 ezer volt, kivéve Budapestet, ahol alig volt több 9 ezernél. A legnagyobb betegforgalmat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye családorvosai bonyolították le. Az előző évhez képest a vármegyék többségében nőtt az orvosok leterheltsége, Baranya, Vas és Zala vármegyében mintegy 5 százalékkal több beteget láttak el a családorvosok, és csak négy vármegyében csökkent a betegforgalom: Bács-Kiskunban 4, Hajdú-Bihar, Nógrád és Jász-Nagykun- Szolnok vármegyében mindössze 1–2 százalékkal.

Fotó: Nyaki ér ultrahangos vizsgálatát végzik egy szűrőbuszban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programjáról tartott sajtótájékoztató helyszínén Csökölyön 2022. május 23-án.
MTI/Varga György