2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

A NAV a mesterséges intelligenciát hívja segítségül a gazdaság kifehérítése érdekében

Zimon András | 2023. szeptember 18. - 11:00
A NAV a mesterséges intelligenciát hívja segítségül a gazdaság kifehérítése érdekében

A jövő már a jelen? A NAV ugyanis a mesterséges intelligenciát veti be az adóelkerülők- és ügyeskedők ellen.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal olyat lépett, amire eddig még nem volt példa sem itthon sem nagyon máshol a világban. Ráengedi ugyanis a virtuális revizorait a rendszerére. Ezek a revizorok a nap 24 órájában, évekre visszamenően kutatják a gazdasági események és a cégek bevallási adatai közötti összefüggéseket – írta meg az Index. Az adóhivatal szerint a könyvelők felelőssége is egyértelműen megállapítható lesz, ráadásul a szabályok megszegését vagy az adóelkerülést célzó gazdasági műveleteket is kifehéríti a rendszer.

Így a NAV nem csak az adóbeszedés hatékonyságát növeli, hanem egyre kockázatosabbá teszi az adóelkerülést. Mindemellett számos előnyt is nyújt a magyar munkavállalóknak – állítja a hivatal.

Az eddig használt séma az volt, hogy a munkáltató a dolgozó helyett kiszámítja, a béréből levonja és befizeti a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ha ezt nem teszi meg a munkáltató, akkor a lebukás kockázata és ennek anyagi következményei is őt terheli. Ha a munkáltató az APEH-nak nem jelentette be a jogviszonyt és azután nem is fizetett, de a nyugdíjbiztosítónak évente elküldte a nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lapot, akkor az elcsalt adó és járulék utáni bírság őt fenyegette ugyan, de a munkavállaló nyugdíjjogosultsága rendben volt. A szervezet szerint a könyvelőnek is látnia kell, ha valaki be van jelentve, és a fizetését elutalták, de a járulékokat nem fizették be, ezért indokolt az ő felelősségüket is vizsgálni. A NAV ráadásul olyan elektronikus szolgáltatásokat üzemeltet, amelyek révén a munkavállaló a bejelentett jövedelem összegét is ellenőrizheti, havi bontásban. Ezt megteheti a „NAV-Mobil” bér- és járulékadatokat is bemutató, egyéni foglalkoztatási adatainak lekérdezésével, valamint a webes ügyfélportálon

A foglalkoztatottsággal járó adatok valós időben kerülnek be a hatósági rendszerekbe, ahol a munkavállaló azonnal látni fogja, hogy milyen rá vonatkozó adat – pl. bérfizetés, betegállomány stb. – keletkezett.

Az adóhivatal azt is ismertette, hogy az általános forgalmi adó esetében a helyzet még összetettebb. Az adót, főszabály szerint az eladó, Európai Unión (Közösségen) belüli beszerzés esetén az adóalany beszerző, unión kívülről történő import esetén az importőr fizeti meg. Ha nem ő a végfelhasználó, akkor a beszerzés áfatartalmát bevallásában levonásba helyezheti. Az Online Számla rendszerbe pedig a hazai vállalkozások számláinak adatai valós időben kerülnek majd be, a kézzel kiállított számlák adatai is legfeljebb négy napon belül. Az étel- és italautomatákból, valamint az építőipari, illetve a turisztikai rendszerekből érkező adatok az adózók valós gazdasági tevékenységének megismerését, gazdasági kapcsolatrendszerük átláthatóságát szolgálják.

Fotó: nav.hu