2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Nem életbiztosítás környezetvédelmi aktivistának lenni

Wolfy | 2023. szeptember 18. - 15:00
Nem életbiztosítás környezetvédelmi aktivistának lenni

Tavaly minden másnapra jutott ellenük egy-egy halálos kimenetelű támadás.

Több mint 170 környezetvédelmi aktivistát öltek meg tavaly világszerte a londoni központú Global Witness nemzetközi szervezet most közzétett éves jelentése szerint.

Az összegzés kiemeli, hogy a gyilkosságok 88 százalékukat Latin-Amerikában követték el. A 18 érintett ország közül 11 dél-amerikai. A környezetvédők a legnagyobb veszélyben Kolumbiában voltak, ahol 60 aktivistát öltek meg, de Brazíliában és Mexikóban is kiemelkedően magas volt az ellenük elkövetett gyilkosságok száma.

Íme a negatív toplista az áldozatok számával:

  • 60 Kolumbia
  • 34 Brazília
  • 31 Mexikó
  • 14 Honduras
  • 11 Fülöp-szigetekA gyilkosságok többsége egyelőre felderítetlen. A jelentés szerint nehéz feltárni a pontos hátterüket, de tíz gyilkosságról sikerült kideríteni, hogy mezőgazdasági termeléssel voltak kapcsolatban, nyolc esetben a bányászattal találtak összefüggést, négy áldozat halálát pedig a fakitermeléshez tudták kötni.A szervezet adatai szerint egy évtized alatt (2012 és 2022 között) csaknem kétezer aktivistát öltek meg világszerte.

A bennszülött lakosságot különösen sok támadás éri, az áldozatok több mint harmada közülük kerül ki, holott a világ népességének mindössze egy százalékát alkotják.

A sorban őket követik a kisbirtokosok és az afrikai felmenőkkel rendelkezők, de ugyanúgy akadnak állami tisztviselők, mint tünetők és újságírók az áldozatok soraiban.

Shruti Suresh, a szervezet kampányainak egyik vezetője felszólította a világ kormányait, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a környezetvédelemben és a klímaváltozás elleni közdelemben kulcsszerepet vállaló aktivisták elleni gyilkosságok megakadályozására. De ahogy egy évtized kevésnek bizonyult erre, a következő időszak sem kecsegtet sokkal jobb eredménnyel.