2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Ukrán gabonavita - tüntetés, Brüsszel, tilalom

D. Tusnádi | 2023. szeptember 18. - 08:30
Ukrán gabonavita - tüntetés, Brüsszel, tilalom

Miután 2022 év elején az oroszok lezárták vagy részlegesen uralmuk alá vették az ukrán kikötőket, eldugultak a gabonaszállító útvonalak, alternatívát kellett keresni, a több tízmillió tonna árunak. Így ezt most Európán keresztül juttatják el a célországokba. Magyarország behozatali tilalmat rendelt el, az Európai Bizottság konstruktivitásra szólított fel. 

Pénteki megszokott rádióinterjúban a kormányfő így nyilatkozott az ügyről. 

Gabonabehozatali tilalom
Van ez az ukrán - (olcsó?!) - gabona - mondja a kormányfő, ami eddig hajón ment az éhező afrikai gyerekeknek (sicc!), most EU-s nyomásra szárazföldön jön be az unióba és itt a kereskedők ezt szétosztják az unió államaiban, így ebből egy kiló kenyérrevaló sem jut Afrikába. Ezért a magyar kormány és még pár környező ország, saját hatáskörben:

BEVEZETI AZ UKRÁN GABONA TILALMAT.

Ezt csak azért mondom el, hogy megtudják az emberek, minden nap ilyen és ehhez hasonló csatákat kell vívnunk Brüsszellel, mert az, egyszerűen nem az emberek pártján áll, hanem amerikai érdekeket képvisel

- sommázza Orbán Viktor. 

Miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy szeptember 15-től nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, Magyarország saját hatáskörben megtette azt, mint ahogyan a lengyelek és Románia is. Érdemes megjegyezni, hogy a tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce-, és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is. A tilalom nem vonatkozik a tranzitszállítmányokra, tehát gyakorlatilag bármit átengedünk, csupán itt nem rakodhatnak ki a kamionok. Ezeket a határon ellátják átvonulási engedélyekkel és az ország egész területén nyomon követik a haladásukat. 

Az agrárszektor és a kormányfő is azzal indokolja az intézkedést, hogy ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, többek között Magyarországot, emiatt nem lenne elegendő tárolókapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra való értékesítés. 

Ezt nyomatékosítva a magyar gazdák, történetesen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, illetve Nagy István agrárminiszter közeli  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében gazdatüntetést tartottak a hétvégén a záhonyi határátkelőnél, felsorakoztatva több száz traktort, illetve levelet is fogalmaztak meg az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen-nek melyben kérik, hogy Brüsszel, szakmai alapon hozzon döntést. 

Tiltakozásukat pontokba szedték és azt is írták a közleményben, ha az EU nem zárja le a határokat, akkor a gazdák fogják azt megtenni – de ez esetben nem lesz hazánkon átmenő gabonaforgalom sem!: 

  •  Az EU elfogadhatatlan intézkedései nyomán az ukrán gabona letarolta a piacokat.
  • A magyar gazdák 100 milliárd forint feletti veszteséget szenvednek el
    csak a búza esetében, és a többi terménynél sem jobbak a kilátások.
  • Brüsszel teljesen figyelmen kívül hagyja a magyar és a kelet-európai gazdák érdekeit.
  • Nem szabad beengedni az ukrán terményt az országba!

Brüsszeli válasz

Tudomásunk van néhány tagállam egyoldalú intézkedésekkel kapcsolatos bejelentéséről. Most az a fontos, hogy minden ország a kompromisszum szellemében dolgozzon és konstruktívan lépjen fel - mondta a bizottság szóvivője. A Bizottság konstruktív magatartásra szólította fel Lengyelországot, Szlovákiát és hazánkat is.