2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Eljárás indult a DIKH TV ellen

Zimon András | 2023. szeptember 22. - 14:00
Eljárás indult a DIKH TV ellen

A műsorstruktúrával kapcsolatos követelmények nem megfelelő teljesítése, valamint a termékmegjelenítésre vonatkozó szabály be nem tartása miatt eljárást indít a Dikh TV országos kereskedelmi televízió és két helyi rádiócsatorna szolgáltatójával szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az ügyről beszámoló Média1 szerint a Dikh TV május 11-17. közötti adáshetét vizsgálva a Médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató

nem tett eleget az általa vállalt szórakoztató zenei tematika arányára vonatkozó vállalásának,

valamint nem tartotta be a közszolgálati műsorszámok közlésére szánt minimális műsoridőt sem. Ezen felül május 12-én a televízió egyik délutáni műsorának tartalma nem felelt meg a termékmegjelenítés szabályainak. A Médiatanács ezért eljárást indít az országos kereskedelmi televízió szolgáltatójával szemben.

A Budaörs Rádió műsorainak hatósági ellenőrzése alapján a június 26-án sugárzott délelőtti – a médiaszolgáltató jelzése alapján termékmegjelenítést tartalmazó – műsorszámban olyan direkt rekláminformációk hangoztak el, amelyek alkalmasak lehettek arra, hogy közvetlenül felhívják a hallgatókat az ismertetett szolgáltatás igénybevételére. Ezért a vizsgálat nyomán a helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió szolgáltatója ellen hatósági eljárás indul.

Az Eger 100,7 MHz-en sugárzó, 100,7 – BEST FM néven működő, helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió július 22–28. közötti adáshetének vizsgálata alapján a médiaszolgáltató nem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló, a helyi közélettel foglalkozó tartalmak, valamint a szöveg és a zene arányára vonatkozó, hatósági szerződésben megállapított vállalásának. A Médiatanács közigazgatási hatósági eljárást indít a szolgáltatóval szemben. A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is.