2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Semjén Zsolt cinizmusa Iványi Gábor egyházát sem kíméli

Zimon András | 2023. szeptember 23. - 14:00
Semjén Zsolt cinizmusa Iványi Gábor egyházát sem kíméli

Semjén Zsolt: A kormány nem tartozik Iványi Gábor egyházának. A miniszterelnök-helyettes a rá jellemző cinizmussal válaszolt a MET kivéreztetésére. 

Jelenleg a kormánynak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel szemben nincsen semmilyen tartozása. A kormány minden jogszerűen járó támogatást kifizetett és folyamatosan kifizet

- közölte Semjén Zsolt a DK-s Arató Gergely kérdésére válaszolva. A miniszterelnök-helyettes szavaival szemben az egyház állítja, hogy hónap óta nem kapják meg a nekik járó teljes támogatást. Sőt, most a tartozásaikra hivatkozva semmit sem kapnak, mert a NAV elvonja a számláikra érkező összegeket. Iványi Gábor, a MET vezetője a hét elején tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által működtetett intézményeknél a dolgozók 10 százaléka felmondott, mivel alig tudnak fizetést adni a dolgozóiknak.

2010-2023 között a MET mindösszesen közel 26,5 milliárd forinthoz jutott. Erre tekintettel aggódva figyelem, hogy a MET nem tudja felelősen működtetni intézményeit, és azzal, hogy munkavállalói után nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, veszélybe sodorja egészségügyi ellátásukat, valamint a nyugdíjukat is. A valóság tehát az, hogy nem a magyar állam tartozik a MET-nek, hanem a MET és szervezetei a magyar államnak, illetve közvetve saját alkalmazottaiknak

- írta válaszában Semjén. 

A KDNP elnöke megosztotta cinizmustól nem mentes megoldási javaslatát is: mivel a kormány nem állíthatja le a NAV inkasszóját, „csak azt tudom javasolni, hogy a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat.”

Fotó: Facebook (Semjén épp azt mutatja a fotón, hogy mekkora keresztény)