2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

A műszaki pálya a férfiak kiváltsága?

BFM | 2023. szeptember 24. - 09:00
A műszaki pálya a férfiak kiváltsága?

A férfiak és a nők aránya továbbra is egyenlőtlen ezen a területen és a jelenlegi tempóval még sok-sok évig eltarthat a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolása. Az oktatás nem tesz eleget azért, hogy felkeltse a lányok érdeklődését a műszaki területek iránt - derült ki egy nemrég készült reprezentatív felmérésből.

A 11. osztályos diáklányok számára induló tehetségprogram mellett, reprezentatív kutatás készült a nők pályaválasztását befolyásoló tényezőkről - írta meg az Eduline.

A CETIN Hungary által készített reprezentatív kutatás arra kereste a választ, hogy milyen tényezők befolyásolják a nőket a pályaválasztásban. Ennek keretében megvizsgálták az ismerősök, a család, az iskola és a kortárs csoportok hatását, illetve a belső motivációkat.

A véleménykutatásban összesen 1258 fő vett részt. Az eredmény országosan reprezentatív, a résztvevők pedig a 16-59 éves korosztályból származtak.

A portál szerint a nők STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) pályaválasztását érintő kérdések kapcsán kiderült, hogy a

válaszadók 27%-a szerint az oktatás nem szentel elég figyelmet arra, hogy felkeltsék a lányok érdeklődését a különböző műszaki-technológiai területek iránt.

Ennek a problémának a súlyosságát a nők 32 százaléka, a férfi válaszadók viszont csak 22 százaléka érzi erősebbnek.

Ennél az aránynál több férfi (27%) gondolja viszont azt, hogy a karrierút már a gyerekkorban eldől. Ezt az alapján feltételezik, hogy a lányok kevesebbet játszanak olyan játékokkal, „kütyükkel”, amik jobban megkedveltetnék velük a műszaki dolgokat.

A női válaszadók (19%) szerint a női példakép hiánya is erősen befolyásolhatja a karrierutat.

Ezenkívül 22% úgy gondolja, hogy a kevés önbizalommal rendelkező lányok ezeken a szakterületeken nem képesek sikeresek lenni.

Míg a válaszadó férfiak 48%-a nem gondolt soha arra, hogy műszaki területen helyezkedjen el, addig a nők aránya ennél lényegesen magasabb, összesen 69 százalék. A pályaválasztás a megkérdezettek több mint a felénél (57%) már általános iskola felső tagozatban vagy a középiskolában eldől. Itt nem találtak lényeges eltérést a nemek között. A kutatásban megkérdezettek nagyobb része egyébként nem kategorizálja nemek szerint a műszaki pályákat. A válaszadók 59%-a nem tartja férfiasnak a műszaki-technológiai pályát.

A műszaki terület iránti érdeklődés felkeltésére az Egyesült Államokban külön program indult el, amelynek honlapján számtalan a pályán sikeressé vált nőt mutatnak be. 

Fotó: Engineergirl