2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

MúltKult: Ma ünnepli 87. születésnapját Pásztor Erzsi

Todorovits Rea | 2023. szeptember 24. - 08:00
MúltKult: Ma ünnepli 87. születésnapját Pásztor Erzsi

Pápay Erzsébet néven született 1936. szeptember 24-én Budapesten.

Általános és középiskolába Újpestre járt, majd az érettségi után azonnal felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolátba, ahol Szinetár Miklós volt az osztályfőnöke.
Tekintettel arra, hogy ebben az időben már játszott egy Pápay Erzsi a hazai színpadon, így nevét Pásztor Erzsire változtatta. A főiskola elvégzése után, tehetségének köszönhetően a debreceni Csokonai Színház azonnal leszerződtette.
Később már játszott a Pécsi Nemzeti Színházban, a Madách-ban, de láthatta őt a anygérdemű Sopronban, Szegeden és szinte nincs olyan hazai színpad, ahol ne találkoztunk volna szereposztások alkalmával a nevével.

Alapvetően komikai tehetségét furcsa, belső indíttatású groteszk humor színezi, de a tragédia sem idegen tőle. Különös tehetségének köszönhetően filmszerepeket is kap. A '45 utáni magyar filmtörténet egyik legfeledhetetlenebb alakítását nyújtotta a „Veri az ördög a feleségét” című film főszerepében, amelyért megkapta a Filmszemle „legjobb női alakítás” díját.
Több darabot is a pályáját meghatározó előadásaként említ, ezek közül néhányat többször is szerencséje volt eljátszani. Ilyen előadás volt Örkény: Macskajátékában Orbánné, a Koldusopera, a Bors néni, vagy a Bernarda Alba háza című darab egy-egy szerepe.
A Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja.
2022-ben Mohorán, a Tolnay Klári emlékház szabadtéri színpadát róla nevezték el.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost