2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Fél évszázados magyar hanglemezt adtak ki újra

Wolfy | 2023. október 14. - 10:00
Fél évszázados magyar hanglemezt adtak ki újra

Annak idején a terjesztését társadalomkritikus szövegei miatt felfüggesztették.

Eredeti megjelenése után kereken ötven évvel ismét kiadták Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című lemezét. A felújított anyagra két régi dal eddig kiadatlan változata, valamint egy vadonatúj felvétel, a Jelbeszéd 2.0 is rákerült.

Az eredeti Jelbeszéd 1973-ban jelent meg, az akkor már igen sikeres énekesnő, Koncz Zsuzsa ötödik nagylemezeként. Az albumon olyan, napjainkra kultikussá vált dalok szerepelnek, mint a Kertész leszek, a címadó Jelbeszéd vagy a Ha én rózsa volnék. A dalszerzők és a közreműködő zenészek között találjuk az Illés együttes, valamint Tolcsvayék és a Trió tagjait, a szövegek többségét Bródy János szerezte, hallható az anyagon József Attila (Kertész leszek) és Petőfi Sándor (Nem ver meg engem az isten) egy-egy versének megzenésítése is.

ÉRDEKESSÉG, HOGY FELOSZLÁSA ELŐTT E LEMEZEN JÁTSZOTT EGYÜTT UTOLJÁRA AZ ILLÉS EGYÜTTES, AZ ABBÓL, ILLETVE A TOLCSVAYÉKBŐL ALAKULT FONOGRÁF PEDIG ELŐSZÖR.


A Jelbeszéd LP-ből az 1973 novemberi megjelenést követően már több tízezer példány elkelt, amikor terjesztését társadalomkritikus szövegei miatt felfüggesztették, és csak tíz év múlva jelenhetett meg újra. Ahogy Koncz Zsuzsa egy régi interjúban fogalmazott:

Amikor a Jelbeszédet betiltották, arra gondoltam, ez tényleg fontos lehet, érdemes komolyan vennem a pályát.


Most az album teljes hanganyaga megújult Závodi Gábornak köszönhetően. Az eredeti lemez műsora kiegészült a 
Bolyongok és a Ne sírj kedvesem című dal eddig még kiadatlan változatával. A jubileumi CD-kiadást egy teljesen új dal, a Jelbeszéd 2.0 zárja, amelyet Bródy János kifejezetten erre az alkalomra írt Koncz Zsuzsának. A számot Bródy János és Maróthy Zoltán (gitár), Závodi Gábor (billentyűs hangszerek), II. Lengyelfi Miklós (basszusgitár) és Tiba Sándor (dob) közreműködésével rögzítették.