2024.02.23., péntek - Alfréd
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

MúltKult: 10.19. Ma ünnepli születésnapját Janicsák Veca

Todorovits Rea | 2023. október 19. - 08:00
MúltKult: 10.19. Ma ünnepli születésnapját Janicsák Veca

1989. október 19-én született Budapesten. 

Édesapja Janicsák István, a Z’Zi Labor énekese, vezetője. Születésekor szülei már elváltak,[1] iparművész édesanyja nevelte őt és nővérét.

Megnyert több iskolai énekversenyt. Középiskolában az Umszki Band nevű iskolai zenekarban vett részt, majd elnyerve egy verseny díját, megkapta a lehetőséget, hogy 15 évesen énekelhessen a Sziget Fesztiválon. 16 éves korától folyamatosan szerepelt édesapja koncertjein néhány dal erejéig, óriási közönségsikert aratva.

Dolgozott árusként, szoláriumban és lovardában, az érettségit követően pedig egy szinkronstúdióban volt gyártásszervező.

A Nickelodeon tv-csatorna kérésére számos főcímdalt és magyar nyelvű betétdalt is felénekelt, melyek között a Tökéletlenek és az iCarly főcímdala is szerepelt. Több tehetségkutató műsorban is feltűnt, de nagyobb nyilvánosságot csak 2007-ben, a Csillag születik című műsorban kapott, ahol a középdöntőig jutott.

Itt ismerkedett meg Kocsis Tiborral, akivel azóta is jó barátok. Ezután Wagner Emillel, gyermekkori barátjával közösen megalakította a Pop & Roll együttest, amellyel elsősorban saját szerzeményeket játszottak, melyekhez az angol nyelvű dalszövegeket Veca írta.

2010-ben jelentkezett az X-Faktorba. A válogatók után a mentora Geszti Péter lett. A műsor során kétszer párbajozott, először a 3. élő show-ban a Summer Sisters ellen, itt még továbbjutott. Másodszor a 9. élő show-ban, ahol a későbbi győztes, Vastag Csaba búcsúztatta. Így negyedik helyezett lett, és egyben a műsor legjobb női hangja.

A műsorban elhangzott dalok közül kétségtelenül a Most múlik pontosan az, melyet az emberek leginkább ismertek és szerettek tőle. A dalt a legnagyobb videómegosztón egy hét alatt egymillióan nézték meg, illetve rádiós listákon is szerepelt. 2010 decemberében megjelent első CD-je, amelyen a tehetségkutató műsorban elhangzott 10 dala hallható.


Az X-Faktor vége után többi 11 döntős társához hasonlóan ő is a Papp László Sportarénában kezdte meg fellépéseit, még hozzá rögtön kétszer énekelt 10 ezer ember előtt.

2011 tavaszán Regina nővérével közösen szépségszalont nyitott.

Az első X című CD-je májusra elérte a platina minősítést. 2011 májusában Vecát gyerekkori példaképe és egyben kedvenc magyar énekese, Kovács Ákos duettre kérte fel lemezbemutató koncertjére. 2011 augusztusában megjelent második CD-je két hét leforgása alatt első helyezést ért el a Mahasz slágerlistáján.

2011 augusztusában egyszerre két klipet forgatott a Kék angyal és a Labirintus című dalokhoz, mindkettőt 2011. szeptember 16-án mutatták be. 2011. október 19-én, 22. születésnapján jelent meg Ákossal közös klipje az Érintő című dalhoz, ami egy koncertfelvétel a Katona imája című nagykoncertről.

2011 nyarán jelentette be Veca, hogy ősszel a Papp László Sportarénában lemezbemutató nagykoncertet ad, amire aztán november hatodikán került sor. A koncert több ezer néző előtt került megrendezésre, a Veca világa pedig a Mahasz lista 2. helyére ugrott.

2012 februárjában a Mahasz közzétette a 2011-es év összesített listáit.Kiderült, hogy 2011-ben Veca Az első X – 10 dal az élő showból című CD-je volt a legtöbbet eladott lemez, A második X – 10 új felvétel pedig az előkelő 5. helyet érte el.

A 2011-ben szerzett díjak száma 2012-ben is tovább nőtt, ugyanis az első alkalommal megrendezett Transilvanian Music Awards szavazatai alapján ő lett a magyar versenyzők körül Az év legjobb női hangja. Négy nappal a TMA díj megnyerése után, a 4. Glamour-gálán elnyerte az Év énekesnőjének járó díjat.[9] 2012 áprilisában a Life.hu felkérésére Buday Péterrel az „Ez zsír!” nevű kampány reklámarca és nagykövete lett.

2012. június 2-án, a Csillag születik döntőjében debütált Kocsis Tiborral közös duettje, melynek címe Ez az a perc.

2012. november 6-án (Aréna koncertjének egyéves évfordulóján) jelent meg a Veca Világa – Szuperkoncert című DVD, valamint a Szeretek élni dalhoz tartozó videóklip.

Labirintus című dalát 2012-ben és 2013-ban is jelölték a Fonogram = Az év dala című díjra. 2013. november 30-án dupla telt házas koncertet adott a RaM Colosseumban.

2014. november 6-án jelent meg a Hooligansszel közös dala, a Halálos Csók, ami az együttes Társasjáték című lemezén található meg.

2015 decemberében született meg első gyermeke, Emma. A hírt Veca 2016 januárjában osztotta meg a nyilvánossággal.[10]

2017 tavaszán szerepelt A nagy duett 5. évadában, amit duettpartnerével, Simon Kornél színművésszel meg is nyertek. 2017 őszén részt vett a Sztárban sztár 5. évadában, ahol negyedik helyen végzett.

2018 telén Balázs Fecó oldalán egy duett keretében előadták a Maradj velem dalt a Dal extra produkciójaként.

2019-ben a Budapest ébren tart című szerzeménye bekerült a Budapest Dal 2019 legjobb 8 dala közé. Kollányi Zsuzsi, Szolnoki Péter és Oláh Gergő közreműködésével felénekelte a Befogadlak dalt, amellyel a nevelőszülői program mellett kampányoltak. 2019. augusztus 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadán Veca mellett Miklósa Erika, Sándor Péter, Szemenyei János és Gábor Géza lépett fel szólistaként Tolcsvay László Magyar Mise = Új magyar rapszódia nagyszabású koncertjén. Ősszel a Sztárban sztár leszek! tehetségkutató műsorában jelent meg sztárvendégként, ahol Tasnádi Bencével kellett elénekelnie az Érintő c. dalt. Valamint 2019-ben szerencsét próbált férjével az Ázsia Expressz kalandshowjában, ahol 2. helyen végeztek. Decemberben kiadta első karácsonyi dalát, a Fényfüzért, amely klipforgatása során szigorúan ügyelt a környezetterhelés minimalizására. 

Forrás Wikipédia; Kép: Facebook