2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Magyar találmánnyal csinálnak ivóvizet a levegőből

Wolfy | 2023. október 25. - 07:30
Magyar találmánnyal csinálnak ivóvizet a levegőből

Bár elsőre képtelenségnek hangzik, de a dolog működik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a gyártó vállalkozást az ötven leginspirálóbb hazai vállalat közé sorolták a Budapesti Értéktőzsdén.

Levegőnek nézel? - szoktuk kérdezni, ha úgy érezzük, hogy valaki semmibe vesz. Pedig hát a levegő nem semmi, nélküle nem tudnánk élni. Ezt erősíti most egy magyar találmány is, amely a levegő páratartalmából jó minőségű ivóvizet képes előállítani, méghozzá hatékonyan és fenntartható módon.

Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert jelenleg a világon nyolcmilliárd emberből kétmilliárdnak nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz. Az ENSZ becslése szerint 2050-re mintegy tízmilliárd lesz a Föld lakóinak száma, és a vízbázisok adottságait figyelembe véve az akkori népességnek a fele vízhiányos területen fog élni. 

Látható tehát, hogy a népességszám gyorsan emelkedik, de a vízfogyasztás kétszer ilyan gyorsan nő, emiatt mindinkább szükség lesz az ilyen technológiákra.

Pára pedig mindenhol van a levegőben, sőt egyre több: a Meteorológiai Világszervezet szerint a globális felmelegedés miatt az elmúlt időszakban hét százalékkal magasabb a páratartalom a Föld légkörében, mint korábban. Még a sivatagokban is vannak olyan időszakok, amikor van elég pára a levegőben.

Ha a magyar katonák elmennek Afrikába valamilyen misszióba, akár ők is használhatnák a berendezést

- vetette fel a berendezést kifejlesztő Clasman Kft. alapítója, aki szerint nem extrém dolog, hogy akár egy jó infrastruktúrával rendelkező településen is ivóvíz-korlátozást kell bevezetni, hiszen vannak helyek, ahol nyolc méterrel csökkent a talajvíz szintje, ráadásul azt a keveset is elszennyezhetjük.

Magyarországon sem egy kifogyhatatlan vizes dézsán ülünk

- fogalmazott Mendi Tamás.

A 2011-es alapítású és a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett élelmiszeripari cég lokális megoldást kínál a globális ivóvíz-problémára. Berendezésüket szinte minden körülmények között lehet használni,

80 százalékos páratartalom és 30 Celsius-fokos hőmérséklet mellett ezer-ezerötszáz liter vizet tud előállítani.

Úgy működik, mint egy páramentesítő, csak sokkal hatékonyabb, és utána egy vízkezelési technológiával ivóvízzé alakítják: szűrik és ásványi anyagokat adnak hozzá.

Egy liter ivóvíz ily módon 0,25 kWh árammal állítható elő, ami Magyarországon ma 9 forint.

Megújuló energiával is működhet a berendezés, napelem rendszerrel és megfelelő akkumulátor kapacitással együtt tudják majd értékesíteni. Minden helyszínre méretezni kell ezeket a folyamatos működés érdekében. A mezőgazdaságban az úgynevezett hidrokultúrákban is alkalmazható a technológia. De szeretnének háztartásokban alkalmazható méretű berendezést is gyártani, így az ilyen háztartásoknak nem kellene palackos vizet vásárolniuk soha többet.

A Budapesti Értéktőzsde 2022 decemberében a hazai sikertörténetek között mutatta be a céget, amely bekerült az ötven leginspirálóbb hazai vállalat közé. A Planet Expón is rengetegen érdeklődtek utánuk, tárgyaltak afrikai és indiai piacra jutásról, de hazai partnerekkel való együttműködésről is.

A vállalkozás ügyvezetője volt a vendég Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának kedden megjelent adásában is. A vele folytatott beszélgetés itt megtekinthető.