2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Ötven éve köti össze híd Európát Ázsiával

Wolfy | 2023. október 30. - 10:00
Ötven éve köti össze híd Európát Ázsiával

Pontosan fél évszázada, 1973. október 30-án adták át a forgalomnak az első isztambuli Boszporusz-hidat.

Az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoros, a Boszporusz a Márvány-tengert köti össze a Fekete-tengerrel, hossza 30 kilométer, szélessége 750–3700 méter, mélysége 36–124 méter között váltakozik. A Boszporusz név ökörgázlót jelent, mert a görög mitológia szerint itt kelt át a Zeusz által elcsábított, majd fehér üszővé változtatott Io argoszi királylány, amikor a főisten felesége, Héra istennő bosszúja elől menekült.

A szoros már az ókorban jelentős közlekedési csomópont volt, időszámításunk előtt 667-ben itt alapították meg a megarai görögök Büzantiont, amely 330-tól volt a kelet-római birodalom központja. Bizáncot 1453-ban foglalta el II. Mehmed oszmán szultán, és Isztambul néven az Oszmán Birodalom fővárosának tette meg. Bár az 1923-ban létrejött Török Köztársaság kormánya Ankarába tette át székhelyét, a 13 millió lakosú Isztambul ma is Törökország legnagyobb városa, kulturális, művészeti és gazdasági központja, földrajzi fekvése miatt az ország kapuja.

A két földrész találkozásánál fekvő, stratégiai fontosságú metropoliszban az átkelő forgalmat sokáig kompok biztosították, de a múlt század elején egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a vízi út tehermentesítését csak hídépítéssel lehet megoldani. A gondolatot már 1900-ban felvetette II. Abdul-Hamid szultán, de döntés csak fél évszázaddal később született, a nagyszabású beruházást jóváhagyó dokumentumot 1957-ben írta alá Adnan Menderes akkori török kormányfő.

Az Isztambul európai Ortaköy és ázsiai Beylerbeyi városrészét összekötő acélpilléres függőhidat a brit Sir Gilbert Rogers és William Brown tervezték, a mérnöki munkát a szintén brit Freeman Fox and Partners végezte, a kivitelező egy török építőipari cég volt. A munkálatokat 1970. február 20-án kezdték meg és 1973. június 1-jén fejezték be, a hidat 1973. október 30-án, a Török Köztársaság kikiáltásának 50. évfordulóját követő napon Fahri Korutürk köztársasági elnök jelenlétében adták át a forgalomnak.

A 2016. július 15-i, kudarcba fulladt puccskísérlet során a lázadó katonák először a Boszporusz hídjait zárták le, az események polgári áldozatainak tiszteletére a híd hivatalos neve 2016 óta A július 15-i vértanúk hídja.

Az 1560 méter hosszú, 1074 méteres nyílású híd átadásakor Európa leghosszabb és a világ negyedik leghosszabb függőhídja volt. Az átkelő 33,4 méter széles, irányonként három 3,5 méteres közúti forgalmi sávval és 2,5 méteres gyalogjárdával, pilonjainak magassága 165 méter, a hídpálya 64 méter magasan ível át a vízfelszín felett, így a legnagyobb hajók is átférnek alatta. A parti íves hídszerkezetek az európai oldalon 231, az ázsiai oldalon 255 méter hosszúak.

Az első Boszporusz-híd megépítése 200 millió (mai árakon több mint egymilliárd) dollárba került, de forgalma olyan nagy volt, hogy a járművek áthaladásáért szedett hídhasználati díjból a költségek alig két és fél év alatt megtérültek. 1980-tól a forgalom gyorsítása érdekében csak a kelet felé haladó járművek fizetnek, de dupla díjat, így visszafelé megállás nélkül tudnak áthajtani.

A közlekedési sávok irányát a forgalomhoz alkalmazkodva napszakonként változtatják, munkanapokon reggel négy sávban az európai oldal felé, kettőben az ázsiai felé lehet autózni, este pedig fordítva. A hídon 1997. december 27-én haladt át az egymilliárdodik jármű, átlagos napi forgalma 180 ezer gépjárműre tehető, a híd maximális terheléskor az ív közepén 90 centiméterre hajlik be. A híd díszvilágítását 2007-ben számítógép vezérelte LED-lámpákra cserélték.

A hídon ma már sem a gyalogos közlekedést, sem a kamionok áthaladását nem engedélyezik, alkalmanként azonban exkluzív eseményeknek ad helyt. Ázsiai oldaláról indítják a világ egyetlen két kontinensen zajló maratoni futóversenyét, az 1979 óta megrendezett Isztambul Eurázsia Maratont; 2005. május 15-én a hídon játszotta az első kontinensközi bemutató teniszmérkőzést az amerikai Venus Williams és a török Ipek Senoglu.

A híd jelenleg a 41. helyen áll a függőhidak pilonok közti távolság szerint mért hosszúsági rangsorában. Az első a 2022-ben átadott szintén török, a Dardanellákat átívelő Canakkale híd, amelynek főnyílása 2023 méter. (Összehasonlításként: a budapesti Erzsébet híd támaszköze 290 méter.)

Az első Boszporusz-híd testvérét, a Győzedelmes Mehmed szultán (Fatih Sultan Mehmet) hidat 1988-ban adták át. Ez a híd az elsőtől öt kilométerre északra áll, fesztávja 1090, hossza 1480 méter, kétszer négy sávja az Ankaráig vezető autópályában folytatódik. Az I. Szelim szultánról elnevezett harmadik Boszporusz-híd építését 2013 májusában kezdték meg, és 2016 augusztusában nyitották meg. A 2164 méter hosszú átkelőn nyolcsávos autóút és kétpályás vasútvonal van, 322 méteres magasságával a világ ötödik legmagasabb hídja, 58,4 méteres szélességével pedig a világ egyik legszélesebb függőhídja.