2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Budaházy visszatérhet a politikába

Zimon András | 2023. november 07. - 10:30
Budaházy visszatérhet a politikába

Előbb lejárhat Budaházy György közügyektől eltiltása, ha a parlament megszavazza ma a Büntető Törvénykönyv módosítását

A törvényjavaslat szerint végrehajtási kegyelem esetén a próbaidő tartama beleszámítana a közügyektől eltiltás idejébe. Az azonban nem világos, hogy a közügyektől eltiltás a kegyelmi döntés időpontjától vagy a próbaidő végétől kezdődik-e, írta meg a hvg.hu. Ez azért lényeges, mert Novák Katalin kegyelme csak Budaházy hatéves fegyházbüntetéséből hátralévő két évére vonatkozott, a mellékbüntetésként kiszabott ötéves közügyektől eltiltásra nem. A szabadságvesztést pedig ötéves próbaidőre függesztette fel az államfő, vagyis újabb bűncselekmény elkövetése esetén a maradék két évet le kellene Budaházynak töltenie.

Ha a közügyektől eltiltás a kegyelmi döntéstől számít, akkor Budaházy 2028-tól akár vissza is térhet a politikába, ha viszont csak a próbaidő végétől kezdődik, akkor erre 2033-ig várnia kell. Budaházy mindenképpen jól jár a módosítással, mert anélkül 2035 előtt biztosan nem gyakorolhatná a közügyekben való részvételt.

A közügyektől eltiltott személyek több jogát is korlátozza a törvény. Ezekből a legfontosabb, hogy elveszítik az aktív- és passzív választójogukat is, vagyis nem szavazhatnak és indulhatnak a választáson. A Hunnia-perben terrorizmusért elítélt Budaházy áprilisban lóháton hagyta ela váci fegyházat, miután végrehajtási kegyelmet kapott Nováktól. 

Fotó: Facebook