2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Ketyeg az óra: vagy cseréli, vagy hosszabbítja, de mielőbb

D. Tusnádi | 2023. november 16. - 10:00
Ketyeg az óra: vagy cseréli, vagy hosszabbítja, de mielőbb

Azoknak akiknek januárban van az évfordulójuk, két hetük maradt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésére.

Már csak két hetük van az autósoknak a biztosító lecserélésére, figyelmeztetnek kgfb-kampányban a biztosítók. Az alkuszok szerint ez majd’ százezer kötvényt érint. A Magyar Biztosítók Szövetsége (továbbiakban MABISZ) arra figyelmeztet, hogy jövőre átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnie azoknak, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban.

A mai napig minden érintett autósnak meg kellett kapnia biztosítójától a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjáról a tájékoztatást - írja a MABISZ-ra hivatkozva az enpenzem, a biztosítóknak ugyanis november 11-ig kellett kiküldeniük postai úton, e-kommunikációs szerződés esetén pedig e-mailben. Akiknek január elsején van a szerződés évfordulója, december 1-jén éjfélig mondhatják fel a jelenlegi kgfb-szerződésüket, és december 31-ig köthetnek újat.

A MABISZ közleménye szerint a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is sok kedvezményt lehet igénybe venni, a lakossági ügyfelek számára a kedvezmények tovább egyszerűsödtek. Ezek mindegyikének a figyelembevételével kalkulálható a választható legkedvezőbb biztosítói ajánlat a szövetség honlapján (mabisz.hu) megtalálható MABISZ Díjnavigátoron. A szövetség 2010. óta működteti fogyasztóvédelmi eszközét, amely minden piaci szereplő valamennyi kedvezményét tartalmazza, és egyfajta etalon abban a tekintetben, hogy a biztosítók a díjkalkulációk helyességét tesztelik és jóváhagyják. Az eszköz kizárólag fogyasztóvédelmi eszközként funkcionál, az üzleti érdekek nem játszanak szerepet a működtetésében.

Nagyon sokba kerül, ha nincs biztosításunk

A fedezetlenségi díj megfizetését mindenképpen érdemes elkerülni, ugyanis a MABISZ közleménye szerint jövőre átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnie azoknak, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés (kgfb) nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. A fedezetlenségi díjak személygépjárművek esetében – gépjármű-kategóriától függően – (az idei 650-1400-zal szemben) 770 -1540 forintra emelkednek 2024-ben. Autóbuszok esetében a fedezetlenségi díj – a busz férőhelyszámától függően – naponta 1170-8000 forint lesz (jelenleg 980-6670 forint), tehergépkocsik esetében pedig akár a 6440 forintot is elérheti (szemben a mostani 5380 forinttal).

fotó: mabisz