2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Tirex | 2023. december 01. - 19:00
Megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Változnak a feladatok, hatáskörök és persze a munkahelyi besorolás is. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2023. december hó 31. napjával történő átalakulásával feladatait a jogutódnak tekintendő 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át azzal, hogy a jogutód feladatai kibővülnek

- olvasható a kormány honlapján.

A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől.

Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

• a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
• a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és
• meteorológiai információk közzététele;
• a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai
• adatok és meteorológiai információk előállítása;
• az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
• az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és
• meteorológiai előrejelzések biztosítása.

A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként leírt állami cégnek pontosan meghatározták a feladat- és hatáskörét. A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek, vagyis Lantos Csabának kell jelentést készítenie; a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania.

A tervezet rendelkezése szerint az OMSZ december 31-én szűnik meg. Az ott foglalkoztatott kormánytisztviselők szolgálati jogviszonya a váltáskor munkaviszonnyá alakul át – írta meg a hvg.hu.