2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Idén november végéig már 32 ember fagyott halálra

Tirex | 2023. december 06. - 08:30
Idén november végéig már 32 ember fagyott halálra

Az éves statisztika alapján ez a szám minden évben a 200 főt is meghaladja.

Sok, jellemzően idős ember a saját lakásásban, házában fagy meg, míg mást az utcán ér a kihűlés.

Az 1993. évi III. törvény szociális igazgatásról és ellátásokról szóló részében úgy fogalmaznak, hogy az a személy tekinthető hajléktalannak, aki nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye hajléktalan szállás. Tehát minden olyan személy hajléktalannak tekinthető, aki az éjszakáit közterületen vagy nem lakhatásra kijelölt helyen tölti — írta meg a Pénzcentrum.

Vagyis már a törvényből is látszik, hogy alapvetően két nagy kasztra bontja fel a hajléktalan társadalmat. Azokra, akik igénybe veszik a hajléktalanszállásokat és azokra, akik utcákon, parkban vagy éppen aluljáróban töltik a mindennapjaikat. A kihűlés veszélye elsősorban az utóbbi csoportokat érintik.

A népszállók rendszere a nagyvárosokban sem tökéletes, de legalább ezeken a helyeken tisztálkodni, főzni, mosni is van lehetőség, sőt a legtöbb nagy intézményben egészségügyi ellátást is tudnak biztosítani.

Azonban a kisebb városokban inkább nappali melegedők fenntartására van csak lehetőség, ami szintén tud segítség lenni, de nem fedi le a legalapabb igényeket. Így elmondható, hogy a legkevésbé teljes ellátást a kisvárosban élő hajléktalanok kapják.

Kevesen tudják, de létezik a hajléktalan szállásoknak fizetős verziója is, amit, ha igénybe vesz valaki, akkor a törvény már nem is tekinti hajléktalannak.

Az árban benne van a lakhatás költsége mellett a víz, villany, fűtés díja és emellett 2-4 ágyas, zárható szobákban összkomfortos környezetben élhetnek a bentlakók – korlátozott ideig. 1-2 év után el kell hagyniuk a szállót, de jellemzően egy nagyon hasonló intézménybe mennek tovább. Az ilyen típusú intézményekben lakók jellemzően rendelkeznek valamilyen munkával is, amiből finanszírozni tudják a díjakat.

Mivel az utcán élő hajléktalanokról sincsenek pontos adatok, így nem meglepő az sem, hogy

az utcán megfagyott emberekről is csak igen hiányos statisztikákat találni,

mivel az adatok többsége a kórházban megállapított diagnózis alapján kerül bele a statisztikába. Akadnak olyanok, akik ugyan megfagytak, de számos más betegségük miatt más diagnózist kapnak a halál kiváltó okának.

A fagyhalál azonban nem csak az utcán élőket érinti. Sőt a legtöbb kihűléses eset olyan időseket érint, akik egyedül élnek, és a lakásukban éri őket a fagyhalál.

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „200 FAGYHALÁLBAN ELHUNYTAK SZÁMA 2019 -2023 NOV.30. 180 160 140 120 100 80 60 40 20 141 168 2019 október- 2020 2020 október 2021 február április 186 2021 októbertÅ‘l 2022 március 15 198 32 2022 október- 2023 2023 március augsztus-november 30 Pénzcentrum Forrás: saját készítés, Magyar Szociális Fórum adatai alapján”

A Magyar Szociális Fórum a lapnak elmodta: 

A fagypont alatti hőmérséklet miatt nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet.

– hangsúlyozták, és azt is kiemelték, hogy ha idős szomszédunk vagy ismerősünk van, célszerű figyelni bizonyos jeleket. Ezek közzé tartozik a nem füstölő kémény, ha azt látjuk, hogy valakinél nappal is égve van a villany, ha valakinek kertje van és a hóban nem látunk lábnyomokat, vagy a több napig a kerítésen maradt ételhordó is árulkodó lehet. 

Kiemelt fotó: Pixabay