2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Kiesett a vébén a női kéziválogatott

Zimon András | 2023. december 10. - 08:00
Kiesett a vébén a női kéziválogatott

A félidőben még egy góllal vezetett, ám végül 26-22-re kikapott a magyar női kézilabda-válogatott a világbajnokság középdöntőjében Svédország ellen.

A magyar női kézilabda-válogatott második középdöntős meccsén a házigazda svédekkel találkozott Göteborgban szombat este. A magyar csapat 5–3-ra vezetett tíz perc után, mert a svédek két hetest is kihagytak, míg támadásban átlövésből és beállóból is eredményesek voltak Klujberék. Negyedóra után 7-7 lett, a svédek villámgyorsan tüntették el háromgólos hátrányukat, ebben segítségükre volt két kimaradó magyar hetes is. Böde-Bíró Blanka kiemelkedően védett, 10-8-as magyar vezetésnél a svéd kapitány időt kért. Ez sem használt azonban, mert a támadásuk elhalt, Vámos viszont felgyorsított és szép gólt lőtt. Már a négygólos előnyért támadott a csapat, amikor Schatzl eltalálta Bundsen kapus fejét a szélről, és ezért kiküldték két percre. A svédek az utolsó pillanatban lőttek egy gólt távolról, de így is 11–10 volt a magyaroknak. A második félidő elején emberelőnybe kerültünk, de mindkét magyar szélső hibázott, Roberts két góljával pedig a svédek átvették a vezetést. (11-12) A magyar hibákat könyörtelenül büntették a hazaiak, és máris 12-14 lett, Golovin Vlagyimir időt kért.

A  41. percben már 13–17 volt, nagyjából az történt, ami Montenegró ellen hétfőn, egy hosszú üzemzavar, különösen védekezésben. Bundsen kapus védések sorát mutatta be, jól olvasta a gondolatokat, bár többször nem is volt igazán nehéz dolga a hárításkor.

A 45. percre már 14–19-re módosult az állás, és a hajrában megint csak az volt a kérdés, hány góllal nyernek a svédek. Albek Anna távoli bombái segítettek abban, hogy szoros maradjon az állás. A 22–26-os végeredményt Vámos Petra hatodik gólja után Roberts állította be.

A vereség mértéke egyáltalán nem mindegy, mert a negyeddöntő ugyan elúszott – 2013 óta nem volt a csapat a nyolc között –, az olimpiai esély még nem. Hétfőn ugyanis a horvátok ellen egy győzelemmel összejöhet a csoport harmadik helye, ami az összesítésben elég lehet a kilencedik helyre. Ez a pozíció pedig olimpiai selejtezőre jogosít. A tét nem lesz kicsi, mert ha a horvátok nyernek, akkor ők játszhatnak az olimpiáért.

A csoport állása: 1. Svédország 8 pont, 2. Montenegró 6, 3. Horvátország 5,  4. Magyarország 4, 5. Szenegál 1, 6. Kamerun 0.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó, IHF

Összefoglaló: telex.hu