2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Müller Cecília félreinformálta a Covid-betegeket

frisshirek.hu | 2023. december 15. - 15:00
Müller Cecília félreinformálta a Covid-betegeket

A közbeszerzési iratokból több olyan információ is kiderül, amelyeket az NNGYK eddig nem volt hajlandó közölni a nyilvánossággal.

Az eredeti oltóanyagok már jó ideje kevés védelmet jelentenek a koronavírus újabb variánsai ellen, ezért a gyártók rendszeresen fejlesztenek olyan frissített vakcinákat, amelyeket az épp leginkább terjedő variánsokhoz adaptálnak. Magyarországon azonban a járványügyi hatóság egészen eddig nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik vakcinaváltozatból rendeltek, azaz mennyire friss vakcinákból lehetett itthon kérni. Pedig azt maga Müller Cecília is elismerte, hogy mindig a legújabb változatot érdemes használni.

Az országos tisztifőorvos még tavaly decemberben adott interjút az Inforádiónak, abban beszélt a frissített vakcinákról is:

Úgynevezett omikronspecifikus védőoltást is kifejlesztett már két cég is, és ezért az éppen keringő vírus ellen aktuálisan létrehozott vakcina elvileg a leghatékonyabb, mert hiszen pontosan megcélozza azt a típusú vírust, ami most kering. Most a BA.5-ös típus az, ami Magyarországon a legnagyobb mértékben, mintegy 98 százalékban jelen van, amiket detektálunk, és aki nem vette fel még az emlékeztető oltását, az ő részükre ajánljuk a második emlékeztető oltásnak a felvételét is, és lehetőség van arra, hogy ebből a típusból vegyék fel, tehát most ez kering. Ez elérhető az oltópontokon is, és elérhető a háziorvosoknál is

– mondta.

A tisztifőorvos állítását a Telex többször is próbálta ellenőrizni, és bár kérdésükre a hatóság nem válaszolt, mindig arra jutottak, hogy ilyen vakcina soha nem volt elérhető Magyarországon. Ezt támasztja alá az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatbázisa is, amelyben október elejéig található adat az itthon beadott vakcinákról: BA.5 elleniből egyet sem adtak be.

Ezt erősítette meg most maga Müller Cecília is egy közbeszerzési dokumentumban, amelyben hosszú idő után először árulta el, hogy milyen vakcinák érhetők el Magyarországon. Ebből kiderül, hogy a legfrissebb vakcinatípus, amely kapható itthon, a BA.1 variáns elleni Pfizer–BioNTech-oltóanyag, azaz egy olyan típus típus, amelynél már tavaly ősszel is volt újabb, idén ősztől pedig már létezik egy ennél is frissebb változat is.

Az itthon elérhető vakcinatípusok most abból a dokumentumból derültek ki, amelyben Müller Cecília a Közbeszerzési Hatóság elnökének igyekszik igazolni, hogy miért van szükség sürgősséggel beszerezni közel 100 ezer Moderna-vakcinát.

A közbeszerzési iratokból több olyan információ is kiderül, amelyeket az NNGYK eddig nem volt hajlandó közölni a nyilvánossággal.

Itt szúrta ki a Telex azt is, hogy bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a múlt héten 700 ezer Moderna-vakcina beszerzéséről beszélt, valójában ennél egy nagyságrenddel kevesebb oltóanyag vásárlását tervezi a kormány, és még ez sem valósult meg.

A vírus változékonysága miatt szakmai szempontból megalapozott döntést kellett hozni annak érdekében, hogy a kockázati csoportok a legmagasabb színvonalú ellátást kaphassák, tehát a legújabb változattal szemben engedélyezett oltóanyagot kell beszerezni és alkalmazni

– írta a közbeszerzés sürgősségének indoklásában Müller Cecília tisztifőorvos. Azt nem tette hozzá, hogy már egy éve nem a legfrissebb elérhető vakcinával oltanak itthon.

Fotó: Facebook