2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

70 éves az R-GO frontembere

Wolfy | 2023. december 16. - 08:00
70 éves az R-GO frontembere

Mind a hetven évét végigzenélte.

Szikora Róbert 1953. december 16-án született Budapesten Szikora Jenő táncdalénekes és Tarnai Franciska gyermekeként, keresztapja dzsesszgitáros volt. Kiskorától fogva zenélt, gitározni és zongorázni is megtanult, de fő hangszere végül a dob lett. Szülei hétéves korában elváltak, őt édesanyja nevelte Rákospalotán.
Már gimnáziumi évei alatt megalapította első zenekarát. Tizenöt évesen lett a One World együttes dobosa, amellyel több amatőr tehetségkutató versenyt is nyertek. 1969-ben a Ferm zenekarhoz csatlakozott, ahol olyanokkal zenélt együtt, mint Környei Attila basszusgitáros, akivel később több zenekarban is játszott, a Korál és a V'Moto-Rock zenekarból ismert Menyhárt János, illetve Gerdesits Ferenc, aki 1981-től a Magyar Állami Operaház magánénekese volt. Bár a zenekar nagy népszerűségre tett szert és szinte mindennap koncertezett, lemezszerződésig nem sikerült eljutniuk.
1974 elejétől tíz éven át a Hungária együttes dobosa volt; a zenekar ez idő tájt változtatta meg zenei stílusát, a korábbi rockos, beates stílus helyett dallamosabb, a Beatles-inspirálta stílussal kísérleteztek. Ezzel külföldön jóval népszerűbbek lettek, többször sikerült a szocialista országokban turnézniuk, a hazai közönségnek azonban nem igazán tetszett a stílusváltás. Felvettek egy albumnyi anyagot is, de hiába, az lemezen nem jelenhetett meg.
A Hungáriában 1980-ban részben kicserélődtek a tagok, énekesnőként csatlakozott hozzájuk Dolly, a szaxofonos Fekete Gyula, zenei stílusuk pedig ismét megváltozott: az ötvenes évek rock and rollját kezdtek el játszani, amely annak idején egyáltalán nem jutott el Magyarországra, színpadi megjelenésük jóval teátrálisabb lett: színes zakóban, napszemüvegben, hátra nyalt pomádés hajjal álltak a színpadra. A műsort külföldi vendéglátózásra szánták, de előtte még felléptek a fővárosi E-klubban, ahol nem várt siker fogadta őket, sőt, szinte azonnal lemezszerződéshez jutottak.
A Rock and Roll Party című album a megjelenést követő első hónapban már 40 ezer példányban kelt el, később további félmillió fogyott belőle, és máig az egyik legkelendőbb magyar lemeznek számít. A Hungária valóságos őrületet indított el. 1981-ben a Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és popdal fesztivál nagydíját, következő nagylemezük, a Hotel Menthol is sikert aratott; 1982 márciusában a Népstadionban adott koncertjüket 150 ezren nézték és hallgatták.
Szikora azonban annak az évnek a végén kilépett a Hungáriából, ugyanis álnéven írt egy diszkóalbumot Szűcs Judithnak, ami személyes konfliktusokat okozott a zenekarban. Kilépése után régi zenésztársával, Környei Attilával új zenekart alapított R-GO néven (az ergo latinul azt jelenti: tehát, de ezzel az írásmóddal az angol Robi Go, azaz Gyerünk Robi rövidítése), a formációban az énekesi feladatokat vállalta.
 
Bár a kezdeti elképzelés az volt, hogy punkzenét játszanak, végül egy teljesen másfajta stílusban kezdtek el zenélni, melyet csikidamnak neveztek el. Az R-GO zenéje szokatlan ritmusképletre épült, latinos hatások is felfedezhetők voltak benne, katonai ruhákban, jelvényeket viselve léptek fel koncertjeiken. Elsőként az Ergo: létezem és a Megy a lány az utcán című dalokat vették fel, később, a Bombázó című szám felvételekor csatlakozott az együtteshez "gidaként" két háttérénekes-táncoslány.
Az R-GO-nak 1987-ig négy toplistavezető albuma jelent meg, ekkor azonban Szikora kivételével minden tag kilépett a zenekarból. Az új felállás a korábbiakhoz képest kevésbé volt sikeres, az együttes végül 1994-ben oszlott fel. Szikora ezt követően szólókarrierbe kezdett, majd 2000-ben új felállással reaktiválta az R-GO-t, amely a mai napig aktív. 

2024. június 1-jén viszont a Puskás Arénában egy nagykoncert erejéig újra összeáll a Hungária, az együttesben színpadra lép Szikora Róbert is.
Saját zenekarai mellett írt tv-filmekhez zenét (például az Angyalbőrben című sorozathoz), szerzett két musicalt is (Katonadolog, Macskafogó), 2015-ben újabb szólólemezt adott ki, később egy angolnyelvű válogatásalbuma is megjelent. Tavaly musicalt írt Árpád-házi Szent Erzsébetről "Az Ég tartja a Földet - Erzsébet, a szerelem szentje" címmel.

Nevéhez 12 arany-, 10 platina- és egy gyémántlemez fűződik. Számos elismerésben részesült: 1983-ban elnyerte az amerikai newollahi fesztivál nagydíját, 1986-ban a Magyar Televízió nívódíját, 1987-ben máltai közönségdíjat kapott, 1990-ben a Kelet-Európa legjobb zenésze díjat a hollywoodi Awards gálán Little Richard nyújtotta át neki. 1991-ben a 80-as Évtized zenésze díjat vehette át, 1996-ban Huszka Jenő-díjjal ismerték el alkotói tevékenységét. 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést, 2019-ben Budapestért Díjat, idén Máté Péter-díjat kapott.

Fotó: r-go.hu