2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

60 éves lett a világ legvonzóbb férfija

Wolfy | 2023. december 18. - 11:00
60 éves lett a világ legvonzóbb férfija

Házasságai mégsem voltak sikeresek.

William Bradley Pitt 1963. december 18-án született az Oklahoma állambeli Shawnee-ben. A Missouri Egyetemen újságírást tanult, de igazi vágya a filmezés maradt, s mivel erre ott nem volt lehetősége, úgy döntött: oda utazik, ahol a filmek készülnek. Két héttel a diploma megszerzése előtt otthagyta az iskolát, és Los Angelesbe költözött. Színitanulmányainak költségeit a legkülönfélébb munkákkal teremtette elő, fuvarozott sztriptíz-táncosnőket, pincérkedett, vagy épp óriás csirkének öltözve reklámozott étteremláncot.

Az 1980-as évek végétől szerepelt tévésorozatokban, 1987-ben a Dallasban is felbukkant. Első főszerepét A Nap sötét oldala című amerikai-jugoszláv koprodukcióban kapta, de nem sokkal a forgatás befejezése előtt kitört a délszláv háború. A zűrzavarban a leforgatott anyag nagy része eltűnt és csak tíz évvel később került elő, a filmet is ekkor mutatták be.

Az áttörést 1991-ben a Thelma és Louise sármos stoppos fiúja hozta meg számára (a szerepért versenyben volt az akkor még szintén ismeretlen William Baldwin és George Clooney is). Egyetlen jelenete sztárrá tette, de a szépfiú kategória ellen lázadt, és inkább olyan filmeket is elvállalt, amelyek eleve bukásra voltak ítélve. A csorbát 1992-ben a Robert Redford rendezte Folyó szeli ketté című drámában köszörülte ki, majd következett 1994-ben a vegyes fogadtatásban részesült Interjú a vámpírral és a Szenvedélyek viharában című dráma, amelyért először jelölték Golden Globe-díjra.A Hetedik című bűnügyi thrillerben egy fiatal detektívet játszott, Terry Gilliam 12 majom című filmjében pedig egy látomásoktól gyötört elmebeteget, ezért az alakításért meg is kapta a Golden Globe-ot és Oscar-díjra is jelölték.A Hét év Tibetben című életrajzi drámában egy osztrák hegymászót személyesített meg, 1999-ben a Harcosok klubja című kultfilmben szerepelt.2000-ben a világ legvonzóbb férfijának választották meg, de ekkor már senki sem vitatta, hogy a megnyerő külső mögött tehetséges színész rejtőzik.

Bizonyságát adta ennek, amikor a Halált játszotta a Ha eljön Joe Black című romantikus drámában (ez a valaha forgatott legdrágább, speciális effektusokat nem alkalmazó film), a Bábel című filmdrámában és a Benjamin Button különös élete című filmben is, utóbbiért 2008-ban másodszor jelölték Oscar-díjra.
Elemében érzi magát a vígjátékokban is, mint a Julia Roberts-szel forgatott A mexikói, az Ocean's trilógia, Guy Ritchie Blöff című filmje, illetve a habkönnyű Mr. és Mrs. Smith.2009-ben került a mozikba Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című második világháborús filmje, amelyben az addig is sokoldalúnak, de mégis elsősorban romantikus vagánynak tartott színész új oldaláról mutatkozott meg. A kritika elragadtatással szólt Terrence Malick Az élet fája és a Michael Lewis könyvéből készült Pénzcsináló című filmekben nyújtott alakításáról, az utóbbiért ismét Golden Globe-ra jelölték, a legjobb főszereplő kategóriában pedig elnyerte a New York-i filmkritikusok díját. 2014-ben az Igaz szívvel című televíziós drámáért Primetime Emmy-díjat kapott, a 12 év rabszolgasággal pedig begyűjtötte első Oscar-díját, mindkettőt producerként.E filmeket is sikeres produkciók követték, mint A nagy dobás 2015-ben, a Szövetségesek 2016-ban vagy az Ad Astra 2019-ben. Szintén 2019-ben került a mozikba a Quentin Tarantino által írt és rendezett Volt egyszer egy... Hollywood, melyben Leonardo DiCaprio karakterének kaszkadőrét játszotta. Alakításáért immár színészként is, a legjobb mellékszereplő kategóriában elnyerte az Oscar-díjat és második Gloden Globe-díját. Társalapítója volt 2001-ben a Plan B Entertainment produkciós cégnek, ennek első filmje 2007-ben A tégla című négy Oscart nyert bűnügyi dráma volt. 

A nők millióinak szívét megdobogtató színésznek számtalan futó kapcsolata volt. Első feleségétől, a Jóbarátok című sorozatban megismert Jennifer Aniston színésznőtől öt év házasság után, 2005-ben vált el. Második választottjával is a film világa hozta össze: a Mr. és Mrs. Smith forgatásán szeretett bele partnerébe, Angelina Jolie-ba, akivel kilenc együtt töltött év után, 2014-ben össze is házasodtak. A sajtó által Brangelinának nevezett álompár mégsem volt sokáig együtt, Jolie 2016-ban nyújtotta be a válókeresetet. A házasság jogilag 2019-ben ért véget, azóta is tartó sárdobálásuk, anyagi vitájuk bőségesen szolgáltat témát a bulvársajtónak. A színésznek Jolie-tól három vér szerinti gyermeke van, és hármat örökbe is fogadtak a világ minden tájáról.


Brad Pitt többször is járt Budapesten, 2000-ben Robert Redford társaságában forgatta a Kémjátszma című filmet, 2011-ben a Z világháború című sci-fit, 2019-ben pedig Egerben a Netflix V. Henrik című történelmi drámája forgatásán bukkant fel producerként.
 
Fotó: UIP-Duna Film