2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

80 éves a Rolling Stones gitáros zeneszerzője

Wolfy | 2023. december 18. - 13:00
80 éves a Rolling Stones gitáros zeneszerzője

Keith Richards a rockzene élő legendája.

Keith Richards 1963. december 18-án született, a zene iránti fogékonyságot anyai ágról hozta magával: nagyapja egy dzsesszzenekarral járta Angliát, anyjától Billie Holiday-, Louis Armstrong-, Duke Ellington-lemezeket kapott, és egy gitárt, amin önállóan tanult meg játszani. Gyerekkorában egy kórusban énekelt, még II. Erzsébet királynő előtt is felléptek a Westminster Apátságban. Középiskolai tanulmányaival nem sokat bajlódott, inkább a gitárt nyúzta, az amerikai blues és rock and roll számokat gyakorolta.

1961. október 17-én a dartfordi vasútállomáson összefutott egykori iskolatársával, Mick Jaggerrel, és a találkozás rocktörténeti mérföldkőnek bizonyult, amelyre ma tábla emlékeztet a pályaudvaron. Jagger Chuck Berry és Muddy Waters Angliában akkor nehezen beszerezhető lemezeit szorongatta a hóna alatt, s a közös zenei érdeklődés hosszú beszélgetéshez, majd kapcsolatuk felújításához, végső soron a Rolling Stones megalapításához vezetett. A banda 1962. július 26-i első fellépését 1963. június 7-én követte az első lemezfelvétel, és hamarosan a Beatles egyetlen komoly vetélytársának számítottak.
 
Diadalútjuk azóta tart, Richards szavaival 70 év fölött is úgy tolják, mint a 40 évesek - igaz, az eredeti felállásból már csak ő és Jagger a banda tagjai.
 
Mit sem fakuló népszerűségükre jellemző, hogy a londoni Hyde Parkban 2013 júliusában megtartott koncertjükre a 65 ezer belépőjegyet négy és fél perc alatt kapkodták szét. Bár több turnéjukat is utolsónak harangozták be, még mindig rendszeresen fellépnek, nemrég megjelent Hackney Diamonds című lemezükkel 2024 áprilisától júniusig turnéznak Észak-Amerikában.
Richards az együttes igazi motorja, míg Jagger, akihez a rövidebb-hosszabb "haragszomrád-időszakok" dacára is eltéphetetlen kötelékek fűzik, a banda arca. A gitár mellett szükség esetén basszusgitáron, billentyűs és ütős hangszereken játszik, vokálozik, sőt néhány számban a szólóéneket is bevállalta. Jaggerrel közösen több száz dalt jegyeznek, ezek közül 14 szerepel a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalát összegző listáján. Első közös daluk az As Tears Go By volt, de ezt még Marianne Faithfull vitte sikerre, a Stones első Jagger-Richards kislemeze a Tell Me, első listavezető dala a The Last Time volt 1965-ben. Még ebben az évben a világot is meghódította az I Can't Get No Satisfaction, a rockzene talán legismertebb zenei motívuma Richardsnak egy turnén éjszaka jutott eszébe és félálomban játszotta fel egy magnóra - állítása szerint a kazetta két percnyi gitárhangot és 45 percnyi horkolást rögzített.
Richards számos zenésszel (John Lee Hooker, B. B. King, Alexis Korner, a Beatles, Chuck Berry, Bo Diddley, Jerry Lee Lewis, Billy Preston, a Faces, Peter Tosh, Tom Waits, Sheryl Crow, a Neville Brothers) koncertezett vagy készített lemezt, fellépett Leonard Cohennel és Willie Nelsonnal, mert a rocktól távolabbi műfajok is érdeklik. Első szólólemezével 1988-ban rukkolt elő, a Talk is Cheap (Olcsó duma) album közönségsikert aratott, és aranylemez lett. 1992-es Main Offender (Főbűnös) című albumának mérsékeltebb sikere volt, de a 2015-ös harmadik próbálkozás, a Crosseyed Heart (Kancsal szív) is pozitív kritikákat kapott.
Richards hosszú ideig - nem egyedüliként a zenekarból - féktelen, önpusztító életet élt, ivott és drogozott, emiatt többször is összetűzésbe került a törvénnyel. Mára sokat szelídült, s bár nehéz elképzelni róla, de 2014-ben még gyerekkönyvet is kiadott, amely második lett a The New York Times bestseller listáján. A ma már ötszörös nagyapa családi kapcsolatai is rendezettek, 1983 óta Patti Hansen amerikai modell a felesége, akivel két lánya van, előző, Anita Pallenberg színésznő-modellel való kapcsolatából három gyermeke született.

A Rolling Stones sok egyéb elismerés mellett Grammy-életműdíjat kapott és a rock and roll halhatatlanja, míg Richards a dalszerzők halhatatlanja, minden idők egyik legnagyobb rock-dalszerzője, a Rolling Stone magazin 2011-es listáján a világ negyedik legjobb gitárosa lett.

 
A gitár nem csupán "munkaeszköze", de szenvedélye is, mintegy háromezer darabos gyűjteményében Les Paul, Fender, Gibson és egyéb márkájú modellek találhatók a hőskorból. A Guitar World magazinnak 1986-ban viccesen azt mondta, hogy mindegy milyen modellen játszik:
 
Adj öt percet, és bármelyikből kihozom ugyanazt a hangzást.
 
Annyit azért elárult, hogy ha csak egy gitárja lehetne, azt a Micawber becenevű Fender Telecastert választaná, amelyet 27. születésnapjára Eric Claptontól kapott.

2011-ben régi jó barátja, Johnny Depp oldalán színészi tehetségét is bizonyította A Karib-tenger kalózai című film negyedik részében. Jack Sparrow apját, a "kalóztörvény" őrét alakította, a maszkmestereknek az ő esetében nem sok dolguk akadt. Depp 2013-ban fejezte be a Richards életéről szóló dokumentum jellegű, beszélgetős-filozofálós filmjét.
Richards - akinek nevéből a rockosabb hangzás kedvéért az első évtizedben elhagyták az s-t - 2010-ben Élet címmel kiadta emlékiratait. A sikerlistás könyv Richards, Johnny Depp és Joe Hurley narrációjával hangoskönyvként is megjelent. Híres a szókimondásáról, a Rolling Stone magazinnak elárulta, hogy 2019-ben felhagyott a dohányzással, 1978-ban a heroinnal, 2006-ban a kokainnal is:
 
Időnként azért megiszom valamit, mert nem jutok egyhamar a mennybe, de próbálom élvezni a józanságot, ami egyedülálló élményt jelent számomra.


Fotó: Forum Hungary