2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Szárnyát szegték a Sólyomnak: másfél milliárdos bírságot szabott ki az MNB

frisshirek.hu | 2023. december 19. - 08:00
Szárnyát szegték a Sólyomnak: másfél milliárdos bírságot szabott ki az MNB

Ez a valaha volt legnagyobb piacfelügyeleti bírság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 1,54 milliárd forint bírsággal sújtott két céget és egy magánszemélyt jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt, amely az MNB által valaha kiszabott legnagyobb piacfelügyeleti bírság – tájékoztatta a jegybank az MTI-t.

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálata megállapította, hogy a Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft. úgynevezett “Utalványvásárlási szerződést” és különféle megnevezésű “programszerződéseket” kötött legalább mintegy 4400 befektetővel, együttesen milliárdos nagyságrendű összegben.

A cégek vállalták, hogy ha a befektetők az általuk féláron vásárolt utalványokat nem használják fel, akkor – jellemzően 3 hónap után – azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg kétszeresét fizetik vissza.

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy az utalványokat egyetlen szolgáltatónál sem lehetett felhasználni, a befektetők többsége az utalványokra eleve nem is tartott igényt.

A hétfőn közzétett határozat szerint a jegybank 940 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Falcon Kereskedőház Kft.-re, illetve 500 millió forintot a Falcon Benefit Kft.-re engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzése miatt, és megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

Az MNB eljárása során blokkolta a társaságok honlapját, zárolta a Falcon Benefit Kft. forrásgyűjtésre használt bankszámláit és készpénzét, összesen 2,3 milliárd forintértékben. Az így megmaradt befektetői vagyont átadták a büntetőeljárást folytató nyomozó hatóságnak. Feljelentést tettek csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, piramisjáték szervezése és közokirat-hamisítás gyanúja miatt.

A károsult befektetőknek azt tanácsolják, hogy haladéktalanul tegyenek feljelentést, ha eddig még nem tették, mert a befektetett pénzük visszajuttatására büntetőeljárásban, polgári jogi igényük érvényesítésével nyílik lehetőség.