2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Leállították az élő adást a lengyel közmédiában

frisshirek.hu | 2023. december 20. - 20:00
Leállították az élő adást a lengyel közmédiában

Durva tisztogatás kezdődött a választások után.

Donald Tusk lengyel államfő kedden közölte, hogy a 2024-es költségvetésben nem szerepel a lengyel közmédia támogatása. Ezt követte a lengyel kulturális miniszter bejelentése, miszerint felmentették a közszolgálati média vezetőit.
Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában
– adta hírül szerdán a varsói kulturális tárca, amely a felmentéseket a parlamentben kedden éjjel megszavazott határozatokkal támaszja alá. 

Nemcsak a vezetőket rúgták ki, hanem az egyetlen közszolgálati tévécsatornán, a TVP-n adás közben szakították meg a közvetítést. A szolgáltató online felületét is leállították.

Az októberi parlamenti választás nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében javító intézkedéseket kell foganatosítani a közmédiánál. Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, amelynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától és vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

A PiS képviselői szerdára virradó reggel tiltakozó akcióba kezdtek a közszolgálati televízió (TVP) varsói székháza előtt „a demokrácia védelmében”. A tiltakozás az ellen szól, hogy Donald Tusk kormányfő kijelentette: a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet javítása után lesz lehetséges.

Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak