2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Tudják, melyik a brit albumeladási listákon minden idők 5. legnépszerűbb lemeze? Mutatjuk!

Zimon András | 2023. december 26. - 11:00
Tudják, melyik a brit albumeladási listákon minden idők 5. legnépszerűbb lemeze? Mutatjuk!

Tizenhétszeres platina-státusz. A Gallagher-fívérek tudnak valamit. 

Az Oasis 2. albuma az Egyesült Királyságban hivatalosan is elérte a 17X platina státuszt. Nem kis rekordok és eladási számok kötődnek egyébként ehhez az albumhoz.

1990 és 1999 között a UK legnagyobb példányszámában elkelt hanghordozója. Minden idők UK albumeladási listáján az 5. helyezett, stúdióalbumok közül pedig a 3.

Ez volt a Noel és Liam Gallahgher testvérpáros által sikerre vitt együttes legnagyobb kereskedelmi sikere, tíz hétig vezette a brit albumlistát, míg Amerikában a 4. helyig jutott a listákon. A nyitóhéten 346 ezer példányban kelt el az Egyesült Királyságban, világszerte 22 millió példányban. Az angol hanglemezgyártók szövetsége, a British Phonographic Industry felmérése szerint az Angliában 2006-ig értékesített összes hanglemez közül ez az album volt a negyedik legkelendőbb. Az Egyesült Államokban négyszeres platina.

A Some Might Say, Roll With It, Wonderwall és Don't Look Back in Anger kislemezek mind nagy sikert értek el az Egyesült Királyságban, a Some Might Say és a Don't Look Back in Anger vezették a brit kislemezlistát. A Wonderwall és a Champagne Supernova a U.S. Modern Rock Tracks listát vezették, az Egyesült Államokban arany minősítést szereztek. A Wonderwall az ausztrál kislemezlistát is vezette. Az album elnyerte a legjobb brit albumnak járó díjat az 1996-os Brit Awards-on, a 2010-es díjátadón az elmúlt 30 év legjobb brit albumának járó díjat kapta meg. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. Magyarországon a korongnak csak a 32. helyezést sikerült elérnie! 

Fotó: Z.A