2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A karácsony fonákja: túltolt és eltolt ajándékok

frisshirek.hu | 2023. december 25. - 11:00
A karácsony fonákja: túltolt és eltolt ajándékok

A fogyasztói társadalom az ünnepet is eltárgyiasította.

A fogyasztói társadalom velejárója, hogy vásárlásra biztat, az üzletekben már októbertől-novembertől eláraszt minket a sok karácsonyi reklám, a díszletek, az akciók. A szeretetnyelv tárgyiasult, az ünnep pedig kezdi elveszíteni a lényegét. Szülőként könnyű beleesni a túltolt ajándékozásba, a tökéletes ajándék hajszolásába, mivel mindenki a legjobbat akarja a gyerekének.  

A karácsony, mint sok más ünnep is, kezdi elveszíteni a lényegét, noha az online világban a személyes együttlét, a közös élmények egyre ritkábban megélt, különleges alkalmak. Az adventi időszak a karácsonyra való felkészülésről szól, tulajdonképpen a közös készülődés, az együttlét az ünnep lényege

– mutatott rá a Világgazdaságnak Budavári Eszter, a Mindwell Pszichológiai Központ pedagógiai szakpszichológusa, aki szerint az ajándékozás, az egymásnak való kedveskedés mindenkinek fontos, de érdemes ügyelni a mértékére, megtartani a lényegét, vagyis annak üzenetét a másik felé, hogy ő fontos a számunkra.

Elárasztani a gyerekeket ajándékkal azért sem szerencsés, mert igazából csak egy-két dologra tudnak fókuszálni, a többi mellékessé válik, nem foglalkoznak vele. Ráadásul így a sok ajándék természetessé válik, pedig fontos, hogy ne a mennyiség legyen a mérce. A pszichológus szerint jobb, ha a gyerek egy-két olyan dolgot kap, amire igazán vágyik, és ez lehet közös ajándék is. 

Túltolt ajándék egyébként az, amikor a szülők erőn felül, a családi kassza teherbírásán túllépő összegből vásárolják meg az álomajándékot, ami szükségtelen erőfeszítés. Éppen ezért a kevesebb több elvet érdemes alkalmazni, és nem felülni az aktuális divathullámra, hanem hosszabb távon gondolkozni.

A pillanatnyi vágyak, a gyorsan elérhetővé vált, nem igazán tartós álmok mellett ráadásul az is megeshet, hogy a csodajáték nem tud annyit, mint amennyit a reklámok alapján a gyerek várt. A baba például nem azt csinálja, amit a televízióban mutattak, és a játékautó sem olyan szuper, mint hittük

– fogalmazott a szakértő, aki azt is kiemelte, hogy a finomságok a mai gyerekek számára már mindennap elérhetők, a nagyszülőknek érdemes tudniuk, hogy karácsonykor ezek mellékes ajándékok csak. Az édességnek mikuláskor van értéke, akkor tud dominálni.

Adjunk-e pénzt a gyereknek ajándékba?

A pénz igenis lehet jó ajándék, de nem kiskorban, hanem később. A pénz elfogadott ajándékozási forma ilyenkor, bár nyilván személytelenebb, de mindenképpen jobb tud lenni, mint egy felesleges ajándék, amire a szülő, nagyszülő, rokon vagy barát egy bizonyos értékben költ – vélekedett a pszichológus, aki szerint a pénz edukálja is a gyereket azzal, hogy elkölti, félreteszi, összegyűjti. A szakember szerint rendben van, ha a gyerek felül egy divathullámra, és az összegyűjtött pénzéből megveszi magának azt a státuszszimbólumnak számító cipőt, amire mindennél jobban vágyik. Az sem baj – teszi hozzá –, ha a gyorsan változó divat nyomán nem sokkal később már nem tetszik neki a cipő, vagy már megjelentek az újabb szériás telefonok, és egyáltalán nem olyan menő, amit vett, hiszen ez is egy olyan tapasztalat, ami később a fiatal segítségére lehet.

A tinédzsereknél is észszerű határokon belüli összeget érdemes csak ajándékba adni, ők többnyire már gyűjtenek valamire, és tisztában vannak a pénz értékével, azzal, hogy mire érdemes költeni, és mit szeretnének, azaz hogyan tudják elérni a céljukat

– hangsúlyozta Budavári Eszter.

Tipikus feszültségforrás viszont az elvált szülők körében, amikor az együtt töltött minőségi idő hiányát az egyikük tárgyakkal akarja kompenzálni, megvásárolni, kiváltani. Az ilyen ajándékozás ráadásul aránytalanságokhoz vezet az ajándék értékét tekintve, és akár olyan dolgok megjelenéséhez is a gyermek életében, amit az egyik szülő határozottan ellenez – mutatott rá a szakember.

Minden évben előkerül a kérdés, hogy mennyit és milyen értékben ajándékozzanak egymásnak a felnőttek, és mit adjanak a digitális világban élő gyerekeknek. Az új típusú ajándékok ötletét épp az online világ adja, a számítógépes játékok, ezért érdemes programokkal elcsábítani a képernyő elől őket, mondjuk egy szabadulószobás élmény is lehet jó ajándék. Ma már számtalan tematikából lehet választani, és az ilyen típusú közös program a tinikkel is működőképes, ráadásul a többi családtagot és a barátokat is be lehet vonni.

Ugyanakkor a több offline idő iránti igény is a modern kor velejárója, szerencsére sok lehetőség van az élményekhez kapcsolódni. Az ünnepi időszaknál aligha van erre alkalmasabb, amikor a minőségi időtöltésre is van tér és lehetőség.