2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Ferenc pápa: A tömeggyilkosságok nagy része fülsüketítő csendben, de sokak tudtával történik

frisshirek.hu | 2023. december 25. - 16:00
Ferenc pápa: A tömeggyilkosságok nagy része fülsüketítő csendben, de sokak tudtával történik

Hetvenezer ember hallgatta a katolikus egyházfőt a Szent Péter téren és környékén.

A szentföldi harcok leállítását, a kétségbeejtő humanitárius helyzet megoldását és a közel-keleti konfliktus tartós rendezését sürgette Ferenc pápa karácsonyi beszédében, amelyet a Szent Péter-bazilika erkélyéről mondott el hétfő délben.

Mint mondta, fájó szívvel gondol azokra az emberekre, akiket a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én meggyilkoltak Izraelben, illetve elhurcoltak, és szívén viseli annak a mintegy száz embernek a sorsát, akit még mindig túszként fogva tartanak. Ám azt sem hallgatta el, hogy a Hamász terrortámadása kiváltotta háború viszont ellehetetleníti a Gázai övezet lakosságának életét, az izraeli hadművelet "félelmetes" számú ártatlan civil áldozatot szed. Sürgette a gázaiaknak szánt segélyszállítmányok célba juttatásának elősegítését.

A világ keresztényeinek tekintete most is Betlehem felé fordul, mint minden karácsonykor, de ott most ezekben a napokban a fájdalom tölti meg a szíveket, és csend honol

- fogalmazott a katolikus egyházfő, aki a hagyomány szerint felsorolta a világ összes háború dúlta térségét, köztük a mártír Ukrajnát, Szíriát, Jement, és békét sürgetett mindenütt, Libanonban pedig politikai és társadalmi stabilitást. Mint mondta, végleges békét szeretne Örményország és Azerbajdzsán között, a menekültek biztonságos hazatérését, kölcsönös tiszteletet a szembenálló felek vallási hagyományai és imahelyei iránt.

Megemlékezett az afrikai Száhel-övezetet, az Elefántcsontpartot, Szudánt, Kamerunt, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt sújtó konfliktusról. A testvériség erősítését sürgette a Koreai-félsziget két országa között. Megoldást kért a társadalmi és politikai feszültségekre, az embereket méltóságuktól megfosztó szegénységre és a fájdalmas kivándorlásra a dél-amerikai kontinensen.

Kijelentette, hogy nemet kell mondani a háború logikájára.

Az összes háború nem más, mint céltalan utazás, győztesek nélküli vereség, megbocsáthatatlan őrültség. A háborúk megállításához mindenekelőtt a fegyverekre kell nemet mondani, mert ha sérült lelkű ember keze ügyébe kerül a halál eszköze, akkor előbb vagy utóbb használni is fogja

- mondta a pápa, feltéve a kérdést: hogyan lehet békéről beszélni, ha nő a legyártott és eladott fegyverek száma?

A tömeggyilkosságok nagy része fülsüketítő csendben, de sokak tudtával történik. Az emberek kenyeret és nem fegyvert akarnak; azok, akik nehezen tudnak megélni, békéért könyörögnek, és fel sem tudják fogni, mennyi állami pénz megy el a fegyverkezésre

- mutatott rá, hozzátéve, hogy napvilágra kell hozni a háborúk szálait mozgató érdekek és a belőlük származó nyereség nagyságát. 

Emlékeztetett arra, hogy a Megváltó születését Betlehemben a szentföldi kisdedek legyilkolása követte:

Hány ártatlan kisdedet mészárolnak le ma is a világban, olyanokat is, akik még az anyaméhben vannak, hányat a háború elől menekülő, elkeseredett emberek gyermekei közül? Ők a mai világ Kisjézusai

- fogalmazott Ferenc pápa, aki szerint a betlehemi gyermek azt kéri tőlünk, hogy legyünk a hangja azoknak, akiknek a szava nem hallatszik: az ártatlanoké, az éhezőké, a munkanélkülieké, a jobb jövő reményében elvándorlóké, a gátlástalan emberkereskedőknek kiszolgáltatottaké.

Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia