2024.04.15., hétfő - Anasztázia, Tas
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Dől a pénz a Falusi Civil Alapból a Fidesz-közeli szervezetekhez

Zimon András | 2023. december 30. - 14:00
Dől a pénz a Falusi Civil Alapból a Fidesz-közeli szervezetekhez

2023-ban a Falusi Civil Alap hárommilliárdosra emelt keretének 9,4 százalékát kapta olyan községi szervezet, amelynek biztosan van fideszes kötődése. 

Megközelítőleg 280 millió forint értékben nyertek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pénzeiből a Fidesz-KDNP-s vagy a kormánypártokhoz közel álló személyekhez köthető szervezetek. Mindez a teljes összeg 9,4 százaléka. Tavaly ugyanez az arány még csak 8,8 százalék volt – derült ki a Népszava összesítéséből.

Idén eredetileg egymilliárd forintra pályázhattak volna az 5000 fő alatti települések civil szervezetei, de október elején az Orbán-kormány megháromszorozta, így végül 3 milliárd forintot osztottak szét az 1405 nyertes között. Ez az összeg ugyanakkor így is jócskán alulmaradt a tavalyi 4,8 milliárdhoz képest. A falusi civil pénzekre négy kategóriában nyújthattak be pályázatokat: ingatlanberuházásra és gépjárműbeszerzésre maximum 7 millió forintot lehetett nyerni. Eszközbeszerzésre, valamint programszervezésre legfeljebb 2 millió forintot kaphattak a sikeres pályázók.

A támogatottak többsége idén is az önkéntes tűzoltó egyesület, helyi polgárőr és faluszépítő, -fejlesztő szervezet volt. A támogatott alapítványok 17 százaléka sporthoz volt köthető, főleg a labdarúgáshoz. Ez egy százalékkal nagyobb arány, mint tavaly. A hagyományőrző szervezetek esetén jelentősebb a növekedés, ott 5 százalékról 7,2-re ugrott a támogatott szervezetek száma. A horgászegyesületek száma viszont fél százalékkal, 1,5-re esett.

A sikerrel pályázó vadásztársaságok aránya 4,6 százalék volt, ami 0,6 százalékkal magasabb a múlt évihez képest. A nyertes vadásztársaságok között volt Semjén Zsolt, KDNP-s miniszterelnök-helyettes által elnökölt Gánti Vértes Vadásztársaság is: 7 millió forintot, tehát a lehető legmagasabb összeget nyerte idén.

Fotó: Facebook