2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

2025 szeptemberétől kevesebb fizetést kaphatnak a rosszul teljesítő tanárok

Tirex | 2024. január 05. - 09:30
2025 szeptemberétől kevesebb fizetést kaphatnak a rosszul teljesítő tanárok

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszert idén ősszel tervezik bevezetni.

2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy „egy bizonyos határon belül” csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik a teljesítményértékelésen rossz eredményt értek el – írja a Népszava nyomán a Telex, a Belügyminisztérium (BM) válaszára hivatkozva.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a pedagógusok teljesítményértékelésének eredménye azért fontos, mert a jövőben a jól teljesítő tanárok ez alapján több pénzt kaphatnának a rosszabbul teljesítő kollégáiknál. Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszert idén ősszel tervezik bevezetni, és bár az elején lehetett hallani arról, hogy az alacsony teljesítményt elérő pedagógusoknak akár bérelvonás is járhat, ezt később kiszedték a tervezetből.

Az értékelés eredménye lehet a „béreltérítés”, és a „fejlesztési szükséglet megfogalmazása”. Az értékelési rendszer két részből fog állni:

• személyre szabott szakmai követelmények (éves fejlesztési célok vagy teljesítménycélok) meghatározása és értékelése,
• munkavégzés meghatározott (mennyiségi és minőségi szempontokra egyaránt kiterjedő) értékelési szempontjai alapján történő értékelés.

A BM a lap megkeresésére most azt közölte: a jövő ősszel induló tanévtől a munkáltatók az alacsony szintű teljesítményt nyújtó pedagógusok illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg.

Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak

– mondta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinettől arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét.

Kiemelt fotó: Komjáthi Imre/Facebook