2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Nemzetközi cirkuszfesztivált tartanak Budapesten

Wolfy | 2024. január 10. - 13:00
Nemzetközi cirkuszfesztivált tartanak Budapesten

Száz artista lép fel a világ minden tájáról.

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. Január 10. és 15. között négy különböző show, tudományos konferencia, valamint cirkusztörténeti kiállítás helyszíne lesz a Fővárosi Nagycirkusz és a Vajdahunyad vára.

A világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjén idén több mint ötven produkcióban mintegy száz artista vesz részt a világ minden tájáról. A fesztivál kedden nulladik nappal, a Baross Imre Artistaképző Akadémia Diótörő diadala című előadásával indult a Hippodromban. A hivatalos program szerdán kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban egy Hollywoodot idéző Red Carpet Show-val, amelyen ünnepélyes keretek között vonulnak be a cirkuszfesztivál artistaművészei.
A hat nap során a nézők láthatják a Red, a Green és a White Show-t is, majd a záró estén, január 15-én lesz a gálával egybekötött díjátadó ünnepség. A produkciókat nemzetközi és magyar zsűri egyaránt pontozza, a nagydíjak között arany, ezüst és bronz fokozatot is odaítélnek, átadják az Európa-díjat és különdíjakat is kiosztanak.
Az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) január 11-i konferenciáján a Vajdahunyad várában hét ország tizenhét előadása hangzik el, idén a cirkuszi kultúra aktuális európai kérdéseit járják körül, a többi között olyan témákat, mint az állatjólét, az artisták mobilitásának szabályozása, az utazó cirkuszos gyerekek oktatása, a cirkuszpedagógia, a cirkuszi örökség és a cirkuszi muzeológia.
Szintén a Vajdahunyad vára ad otthont a Csodálatos cirkuszvilág című nemzetközi cirkusztörténeti kiállításnak, amely január 11-én nyílik. Mint a szervezők írták, a tárlat tizenöt ország közös rendezvénye, amelyen először lesznek együtt láthatók a magyar artistaművészek és cirkuszi dinasztiák relikviái, a cirkuszi képző- és filmművészet alkotásai, valamint a nemzetközi cirkuszi örökség legizgalmasabb külföldi gyűjteményei.
A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált kétévente rendezik meg a Fővárosi Nagycirkuszban. Az elsőt 1996-ban tartották, két évvel később már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, 2002 óta pedig minden alkalommal magyar gálát is tartanak a fesztivál keretein belül.
 
Fotó: Wolfy