2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A Golden Globe-győztes film, ahol 50 Centet üvöltetnek a francia havasokban

Szolga Bálint | 2024. január 11. - 15:00
A Golden Globe-győztes film, ahol 50 Centet üvöltetnek a francia havasokban

Kritika.

A szélesebb tömeg által nem feltétlen felkapott, viszont a mindenféle kritikai elismerést halmozó filmek egyik lelőhelye a méltán híres cannes-i filmfesztivál tavalyi Arany Pálma-díját egy olyan francia alkotás vihette haza, amelynek a fele a Grenoble közeli senkiföldjén a havas hegycsúcson, a másik pedig egy tárgyalóteremben játszódik, az elején pedig 10 percen keresztül üvölt 50 Cent-től a P.I.M.P című dal. Majd ezután Golden Globe-ot nyert, kapásból kettőt is. Mindezekkel együtt lett az Egy zuhanás anatómiája 2023 egyik legjobban sikerült filmje.

Családi titkok

A francia hegyekben indul a film, ahol is az elismert író, Sandra éppen egy egyetemista lánnyal beszélget, aki próbál interjút készíteni vele. Ezt ugyanakkor megzavarja a férj, Samuel, aki elkezdi elviselhetetlen hangerőn bömböltetni a már említett 50 Cent dal instrumentális verzióját, miközben a tetőtérben dolgozik. Miután az interjúkísérlet kudarcba fullad, a hallgatólány kudarcot valva hazamegy, mi pedig váltunk Danielre, a diszfunkcionális házaspár fiára, aki épp vakvezető kutyájával, Snooppal indul sétára (Szeretném kiemelni, hogy Snoop kutya, tehát Snoop Dog, az apa tényleg borzasztóan imádhatta a rappereket), azonban mire visszatér, édesapját holtan találja a fakunyhójuk előtt.

A rendőrség természetesen elsősorban a feleséget, Sandrát gyanúsítja a bűntett elkövetésével, akinek segítségére siet ügyvéd barátja, Vincent, aki ő maga sem hiszi el, hogy emberek csak úgy kipotyognak szűk ablakokból. Többször fel is teszi a kérdést a védencének, hogy „Na de ugye tényleg nem te lökted ki?”, de az írónő kitart igaza mellett. A tárgyalások elkezdődnek, a kérdés pedig az, hogy mi történt valójában a napon, mi volt Samuel zuhanásának anatómiája?

Tapintható feszültség

A film műfaját tekintve tárgyalóházi dráma/thriller, ennek a kategorizálásnak pedig tökéletesen meg is felel, tényleg egy tetemes idő azzal telik el, hogy az ügyészség és a védelem csatározik egymással, ehhez néha pedig a főszereplő nő is csatlakozik. Így bontakozik ki egyre inkább a rejtély, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy minden egyes megtekintett tárgyalási nap ne vetne fel újabb és újabb kérdéseket a néző fejében.

Az alkotás másik, meghatározó szakasza Sandra és gyermeke, Daniel kapcsolatára koncentrál. Kibontakozik, miből adódik Daniel gyengénlátása, milyen volt a kapcsolata szüleivel, és a szüleinek milyen volt a kapcsolata egymással. Minden bemutatott tárgyalás közelebb visz minket a rejtély megoldásához, ugyanakkor hiába rendelkezik a film egy lezárással, a kérdés, hogy mi történt a férjjel, tovább él a mozinéző fejében.

Mindezt alátámasztja a kiemelkedő vágás – és operatőri munka, Sandra Hüller (Sandra) és Millo Machado Graner (Daniel) erős anya-fia kémiája, továbbá az ügyvédet játszó Swann Arlaud és az ügyészség oldalát bemutató Antonie Reinartz összeütközései is sikeresen elfeledtetik velünk a tényt, hogy a film vizuálisan félig egy tárgyalóház, félig pedig a gyönyörű havasok Grenoble közelében, ahol a házaspár lakott.

Díjeső

Az Egy zuhanás anatómiája rendkívül sikeres alkotásként zárta a 2023-as évet. Nyert Cannes-ban, Sydneyben, Brüsszelben, New Yorkban, Dallasban, a lista pedig csak folytatódik. 2024 is kiemelkedőnek tűnik, hiszen a film kettő Golden Globe-ot is elhozott, többek között a legjobb forgatókönyv díját nyerte el a Justien Triet – Arthur Harari páros. A nemzetközi média pedig bőven esélyesnek tartja a duó Oscar-győzelmét is.

Az Egy zuhanás anatómiája az a film, ami a megnézése után is el fog gondolkodtatni, a sok gondolkodás után pedig a konklúzió sokkal mélyebb és értékesebb lesz, mint azt az ember elsőre gondolná.

Fotó: Mozinet