2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Galkó Balázs: „Jancsó Miklós már elmondta, mit kell tenni a NER ellen”

Zimon András | 2024. január 20. - 14:00
Galkó Balázs: „Jancsó Miklós már elmondta, mit kell tenni a NER ellen”

A frisshirek.hu Exkluzív podcastjának Galkó Balázs színművész volt a vendége. A különleges orgánumáról és a József Attila költészete iránt érzett elhivatottságáról ismert művész nemrég portásnak jelentkezett az egyik legfelkapotabb budapesti színházba, de a pályázatát a teátrum igazgatója elutasította.

Erős mondatokkal teli, szókimondó interjút adott a frisshirek.hu Exkluzív című podcastjának az országosan elismert színművész Galkó Balázs, aki nemrég a Radnóti Színház portás állására adott be pályázatot, ám Kováts Adél, a színház igazgatója elutasította. 

Kovács Adéllal megbeszéltük a történteket

Galkó Balázs időskori kálváriájáról, munkakereséséről és nélkülözöttségéről is fájdalmas őszinteséggel számolt be stúdiónkban. Természetesen a színművész a hazai közélet eseményeiről is kifejtette véleményét, így egyebek közt elmondta azt is, miért utasítja el a NER teljes kultúrát leuraló politikáját, és miért lett a rendszer „persona non grata”-ja.

2012-ben amikor átadták az Alaptörvénynek nevezett förmedvényt, január 2-án volt az Operaházban egy hacacáré, akkor a barátaim szerveztek egy tüntetést emiatt, hatalmas tömeg gyűlt össze, az Oktogontól az Operáig. Annak a rendezvénynek én voltam a házigazdája, másnaptól én már a rendszer ellensége voltam.

De merre tovább Magyarország és merre tovább magyar kultúra?

 Komoly filozófia és kulturális válság van, abban az országban, ahol a vezetés azt állítja magáról, hogy keresztény. Egymillió ember van Magyarországon, aki az út szélére került. Miattuk. Én pedig egyre dühösebb leszek emiatt

– fogalmazott az interjúban Galkó Balázs, aki szerint a regnáló kormány ellen létezik egy hathatós ellenszer, amit egy Jancsó által rendezett filmből ismerhetünk meg.

Meg kell nézni Jancsó Miklós utolsó filmjét, ami egy négyperces alkotás, a címe pedig „Navigare Necesse Est, abban a négy percben ott van a megoldás.

 

 

 

A Galkó Balázzsal készült teljes interjú megnézhető a frisshirek.hu YouTube-csatornáján.