2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A héten ratifikálhatja a török parlament a svéd NATO-csatlakozást

frisshirek.hu | 2024. január 22. - 20:00
A héten ratifikálhatja a török parlament a svéd NATO-csatlakozást

A török jóváhagyás esetén Magyarország maradhatna a NATO északi bővítésének utolsó ellenzője.

A török parlament még ezen a héten megszavazza Svédország NATO-csatlakozását – idézte a hvg.hu a Bloombergnek név nélkül nyilatkozó magas rangú török kormányzati tisztviselőt.

Erdogan támogatása összefügg azzal is, hogy kormánya Joe Biden amerikai elnök segítségét kérte 40 új F-16-os vadászrepülőgép beszerzéséhez és a meglévő harci flotta modernizálásához, ezt a Fehér Ház azonban a szavazáshoz kötötte.

Török részről eddig is előfeltétel volt az EU és az Egyesült államok által nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támogatóinak visszaszorítása, a svéd kormány pedig előrelépést tett a szeparatista csoportokra vonatkozó követelések teljesítésében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök AK pártja, amely nemzeti szövetségesével együtt többségben van a parlamentben, az Országgyűlés jóváhagyását fogja kérni a svédek régóta várt tagságának ratifikálásához. A török jóváhagyás esetén Magyarország maradhatna a blokk északi bővítésének utolsó ellenzője.

Az Orbán-kormány többször megígérte, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki megszavazza a csatlakozást. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón éppen azt rótta fel a svédeknek, hogy nem keresik eléggé a kapcsolatot Magyarországgal.

Finnországot tavaly áprilisban vették fel a szövetségbe, Svédország csatlakozása pedig csak tovább erősítené azt. A két északi ország korábban kerülte a NATO-t, az orosz fenyegetés miatt azonban vonzóvá vált a tagság.

Svédország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy megfelel a NATO-tagság kritériumainak. Török és magyar részről a ratifikáció már több mint másfél éve függőben van, kérdés, hogy egyedül is állja-e a sarat a kérdésben a magyar kormány, ha az erdogani vezetés beadta a derekát.

Fotó: Pixabay.com