2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Titokban emelhették a miniszterek és államtitkárok fizetését

Tirex | 2024. január 23. - 10:00
Titokban emelhették a miniszterek és államtitkárok fizetését

A Belügyminisztérium közzétette Pintér Sándor és államtitkárai fizetését, így derült ki, hogy mégis volt tavaly illetményemelés.

Tavaly márciusban 17,5 százalékos illetményemelésben részesült Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára – derült ki a kormány honlapjára feltöltött adatlapokból.

Mindez azért érdekes, mert a Miniszterelnöki Kormányiroda körmönfont válasza szerint arra lehetett következtetni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2023-ban nem adott fizetésemelést a minisztereinek és az államtitkárainak.

Egy 2022. júniusi jogszabály-módosítás után az összes politikai vezető illetményét a kormányfő határozza meg, és ezzel élve ötödik kormányának megalakulása után Orbán emelte is a miniszterek fizetését, jellemzően 33 százalékkal, azaz havi 650 ezer forinttal.

Akkortájt Gulyás Gergely azt mondta, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter bruttó 5–5 millió forintot keres, a többi miniszter pedig az előző évi átlagbér hatszorosát kapja, nagyjából 2,6 millió forintot.

Az adatigénylésében jelzett 2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt

– írta a 24. hu kérdésére tavaly a Miniszterelnöki Kormányiroda a júliusi illetményekre rákérdező adatigénylésükre válaszul. 

A vonatkozó jogszabály szerint a miniszterelnök minden év július 1-jével határozza meg a személyi illetményeket a következő év június 30-áig, de egy tavaly májusban elfogadott salátatörvény ezt kiegészítette azzal, hogy a díjazást első alkalommal 2024. július 1. napjával kell így megállapítani – ezért fordulhatott elő, hogy tavaly nem júliusban (hanem ezek szerint korábban, márciusban) volt emelés.

Az ötödik Orbán-kormány megalakulása óta homályba vész a miniszteri, államtitkári fizetések mértéke: mivel jogszabály helyett a miniszterelnök állapítja meg ezeket, és már a politikusi vagyonnyilatkozatokban sem kell feltüntetni a pontos számot (a jövedelmeknél elég értékhatárokat megadni, így legfeljebb annyi derülhet ki, hogy 1 és 5 millió forint közötti összegről van szó).

A 17,5 százalékos illetményemelés, amelyben Pintér Sándor biztosan részesült, megegyezik a parlamenti képviselők fizetésemelésével, ami a Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó átlagkereset-növekedés mértékének felel meg. A rendészeti ügyek mellett az oktatásért és az egészségügyért is felelős BM államtitkárai ez alapján 346 ezer forintos béremelést kaptak tavaly márciusban, így havi 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük.

Pintér fizetése pedig 462 ezer forinttal emelkedett, így havonta 3 millió 95 ezer forintot kap miniszterként.