2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Belépne a Fidesz az euroszkeptikusok pártcsaládjába az EP-választások után

frisshirek.hu | 2024. február 02. - 19:00
Belépne a Fidesz az euroszkeptikusok pártcsaládjába az EP-választások után

Az EP-választások után belép a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába – erről beszélt az olasz sajtónak Orbán Viktor miután találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel.

A la Stampa és a la Repubblika című olasz lapok is beszámoltak róla, hogy a magyar miniszterelnök Brüsszelben újságírók egy csoportjának az ezt firtató kérdésre azt válaszolta:

Az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a választás után fogjuk megtenni. De igen, készen állunk, és csatlakozunk a Konzervatívokhoz.

Meloni másnap a la Stampa szerint már óvatosabban fogalmazott.

Szó van róla, de nem ezekben a napokban. Ez egy olyan vita, amely az európai választások után fog megnyílni.

- mondta az olasz miniszterelnök.

Orbán már tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy örömmel csatlakozna a Meloni által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR). A miniszterelnök akkor azt mondta, „a tárgyalások folyamatban vannak”, a kérdés az, hogy mikor lenne a megfelelő pillanat: a júniusi európai parlamenti választás előtt vagy után.

A Telex emlékeztet arra is, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt már így is több szállal kapcsolódik az olasz kormányfő és az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni által elnökölt euroszkeptikus csoporthoz, és a jelenleg pártcsaládon kívüli fideszes európai parlamenti képviselők szavazatai is egyre erősebb rokonságot mutatnak vele.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI