2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Orbán kudarca – így számolt be a nemzetközi sajtó Novák Katalin bukásáról

frisshirek.hu | 2024. február 11. - 11:00
Orbán kudarca – így számolt be a nemzetközi sajtó Novák Katalin bukásáról

A lemondott államfőről azt emelték ki, hogy kiállt a hagyományos családi értékek és a gyermekek védelme mellett.

A nemzetközi sajtót is elérte Novák Katalin köztársasági elnök lemondásának a híre – szemlézte a külföldi lapokat a Telex.

A BBC azt írta, az ellenzéki pártok már napok óta követelték a lemondását a kegyelmi-ügy miatt, „de Novák döntése éppoly hirtelen, mint amilyen váratlan volt”. Novákot Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségesének nevezték, és megjegyezték, hogy a korábbi családügyi miniszter a kevés női politikus egyike volt a „férfiak által dominált országban”.

Kiemelték, hogy az ügy példátlan politikai botrányt robbantott ki Magyarországon, ami különösen érzékenyen érinti a Fideszt, mivel a hagyományos családi értékeket tették a társadalompolitikájuk fő sarokkövévé.

A Le Monde arról írt, hogy Novák Katalin elnöki kegyelme felháborodást váltott ki Magyarországon. Leírták, hogy a vita azt követően alakult ki, hogy az államfő 2023 áprilisában, Ferenc pápa budapesti látogatása alkalmából kegyelmet adott egy gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit 2022-ben több mint három év börtönbüntetésre ítéltek, mert fedezte felettese tetteit.

Arra is kitértek, hogy Orbán Viktor másik szövetségese, Varga Judit is bejelentette, hogy „visszavonul a közéletből”.

A lap szerint Orbán csütörtökön a harag csillapítására tett kísérletet, amikor bejelentette, hogy módosítani akarja az alkotmányt, hogy kizárja a pedofil bűnözők kegyelemben részesítésének lehetőségét.

A Reuters azt írta, a botrány ritka kudarc a 2010 óta hatalmon lévő Orbán számára, pont most, pár hónappal az EP-választás előtt, akkor, amikor az ország kezd kilábalni az inflációs válságból.

Kiemelték, hogy Orbán évek óta azért kampányol, hogy megvédje a gyerekeket az ország iskoláiban garázdálkodó LMBTQ-aktivistáktól.

Azt is megjegyezték, hogy Orbán a politikai károk megfékezése érdekében alkotmánymódosítást nyújtott be a parlamentnek. „Egyes politikai elemzők ezt a lépést egyértelmű üzenetként értelmezték” – írták.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy az Orbán-kormány a gyermekek védelmezőjeként akarja láttatni magát, ezért 2021-ben keresztülvittek egy ellentmondásos „gyermekvédelmi törvényt”, aminek a szellemisége a homoszexualitást a pedofíliával teszi egyenlővé.

Azt is írták, hogy Magyarországon az államfők politikailag alárendelt szerepben vannak, a parlament választja őket, általában a legerősebb párt ajánlására.

Emlékeztettek rá, hogy Novák az utóbbi időben nem mindig képviselte a magyar kormány politikáját. Több alkalommal is egyértelmű kritikát fogalmazott meg az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben, miközben Orbán jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Novák amellett is felszólalt, hogy a magyar parlament mielőbb ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását, amit a német lap szerint Orbán késleltet.

Az AP hírügynökség arról írt, hogy Novák Katalin elnöki kegyelme példátlan politikai botrányt okozott a régóta hivatalban lévő Fidesz-kormánynak. „A populista Orbán Viktor miniszterelnök által veztett Fideszt azzal vádolják, hogy lebontja a demokratikus intézményeket, és a maga javára manipulálja a választási rendszert és a sajtót” – írták. Novákról azt emelték ki, hogy szókimondóan kiállt a hagyományos családi értékek és a gyermekek védelme mellett.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd