2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Mostantól 40 napig böjtölhetünk

Wolfy | 2024. február 14. - 20:00
Mostantól 40 napig böjtölhetünk

A napi maxiumum háromszori étkezésből csak egyszer lakhatunk jól.

Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerint a húsételektől való tartózkodás önmagában még nem böjti cselekmény.

A hús fogyasztása az ókori, középkori ember számára ritka, ünnepi alkalomnak számított, vagyis az erről való lemondás az adott kultúrában valóban a bánat és az önmegtagadás alkalmas kifejezőeszköze volt. E gondolatot folytatva, a "külső böjt" gyakorlataként a modern ember felteheti magának a kérdést, mi az az érték, szokás az életében, amihez általában ragaszkodik, de az "Isten előtti meghajlás jeleként" lemond róla a böjti időszakban.

A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. A vasárnapot, mivel e napon Jézus feltámadását ünnepelik, az egyház nem tekinti böjti napnak, ezért a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, a hamvazószerdától húsvét vasárnapig tartó időszakban így a böjti napok száma éppen negyven. 

A böjt a XI. századig olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit sem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő:

a 18 és 60 év közötti hívek csak egyszer étkezhetnek és még kétszer vehetnek magukhoz élelmet.

Magyarországon ez a szabály abban a megfogalmazásban honosodott meg, hogy háromszor lehet étkezni és egyszer jóllakni. E két napon és nagyböjt többi péntekén az egyház arra kéri a 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. A görögkatolikus egyházban már a hamvazószerda előtti hétfőn megkezdődik a nagyböjti időszak.
Nagyböjt első napján, hamvazószerdán Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában, Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke pedig a győri a Nagyboldogasszony-székesegyházban celebrált szentmisét.

Fotó: MTI/Kovács Tamás